İGDAŞ'ın özelleştirilmesine dev firmalar talip

igdaş.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hisselerinin tamamı için özelleştirme sürecini kasım ayında yayınlanacak ihale ilanı ile başlatacağı açıklanan İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) ile ilgilenen yatırımcılar arasında çok sayıda yerli ve yabancı şirket yer alıyor.

ÖZELLEŞTİRME İLE İLGİLENEN ŞİRKETLER

Konu hakkında bilgi sahibi bankacılık ve sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, İGDAŞ özelleştirmesi ile ilgilenen şirketler arasında Rus Gazprom, ticaret ve enerji altyapı projelerinde faaliyet gösteren Japon Marubeni Corp, Aygaz ve STFA ile İsviçreli Partners Group'un ortaklığı olan Enerya yer alıyor.

SÜREÇ GELECEK YIL BAŞLAYACAK

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların
özelleştirilmesi çalışmaları kapsamında danışmanlarını seçmek üzere ihale açarken; özelleştirme sürecinin gelecek yılın ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.

İGDAŞ'IN 5.6 MİLYON ABONESİ VAR

Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48-49 milyar metreküp düzeyinde olması bekleniyor. İGDAŞ'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirketin 5.6 milyon abonesi bulunuyor. İGDAŞ özelleştirmesinde Citigroup ve Burgan Yatırım danışman kuruluşlar olarak görev yapıyorlar.

İGDAŞ özelleştirmesinin enerji sektörünün önemli oyuncuları tarafından yakından takip edildiğini kaydeden bir özel sektör temsilcisi, "Türkiye'de en çok doğalgaz tüketilen bir ilin dağıtım şirketi herkesin iştahını kabartıyor. Birçok şirket bu özelleştirme ihalesinin ilanını bekliyor" dedi.

doğalgaz.jpg

Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngören ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesine dair bazı hükümleri barındıran tasarının halen TBMM'de olduğunu kaydeden yetkili,  "Özelleştirme sürecine paralel olarak yasanın çıkarılması söz konusu olabilir. Daha önce ihaleyi ÖİB'nin yapmasını bekliyorduk ama ibre belediyeden yana" dedi.

ÖNEMLİ ŞİRKETLER TAKİP EDİYOR

"Dünya ekonomilerinde yaşananlara rağmen bu özelleştirmeye ilgi olacağı şimdiden görülüyor, gerçekten büyük oyuncular, önemli yerli/yabancı şirketler bu ihaleyi adım adım takip ediyor" diyen aynı yetkili, bazı sürpriz taliplilerin de ihale sürecinde ortaya çıkabileceğinin altını çizdi.