Küresel piyasalardaki hız, yerini karışık bir seyre bıraktı
AA

Koronavirüs aşısına ilişkin gelişmeler ve ABD'de başkanlık seçiminin Joe Biden'ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından dün pay piyasaları yeni haftaya ralli ile başlamıştı. Teknoloji hisselerinde kâr satışları görülse de sanayi, hizmet ve mali sektör hisselerinde çok hızlı yükselişler kaydedilirken, altın ons fiyatı geriledi ve uzun aradan sonra petrol fiyatları değer kazandı.

BRENT PETROLÜN VARİL FİYATI ARTTI

Bu gelişme sonrası altının ons fiyatı yüzde 4,4 değer kaybederek 1.866 dolardan günü tamamlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,2 artışla 42,3 dolara çıktı.

DÜNYA BORSALARINDA DALGALI SEYİR İZLENDİ

New York borsasında ise ralli ile başlayan günün sonuna doğru özellikle teknoloji hisselerinde etkisini artıran kar satışları ile Nasdaq endeksi düşüşe geçti. Dow Jones endeksi yüzde 2,95 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,17 değer kazanırken, Nasdaq endeksi yüzde 1,53 geriledi. Böylece S&P 500 endeksi dünkü yükselişi ile gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını kırdı.

FED’İN RAPORU RİSKLERE İŞARET ETTİ

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık fiyatlarında düşüş görülebileceği yönündeki uyarısının da pay piyasalarında alışları sınırlayabileceğini bildirdi. Fed, dün yayınlanan ve Amerikan finansal sistemine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu"nda "Yatırımcı risk duyarlılığının düşmesi veya ekonomik toparlanmanın zayıflaması halinde varlık fiyatları önemli düşüşlere karşı savunmasız kalır." ifadeleri kullanıldı.

Küresel piyasalar karışık seyir izliyor

AVRUPA BORSALARI YÜKSELİŞTE

Avrupa tarafında, borsalarda çok hızlı yükselişler görülürken, euro/dolar paritesi yüzde 0,5 gerileyerek 1,1812'ye indi. Dün aşı haberlerinin ardından güçlenen alımlarla Almanya'da DAX endeksi yüzde 4,94, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 4,67 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 7,57 değer kazandı.

Brexit belirsizliği ve koronavirüs salgınında artan vaka sayılarına karşın piyasaların pozitif beklentileri fiyatladığını kaydeden analistler, bugün etkisini artırması beklenen kar satışlarının karşılanıp karşılanamayacağı ve açıklanacak ZEW endekslerinin takip edileceğini söyledi.

ASYA BORSALARI KARIŞIK SEYİRDE

ABD ve Avrupa borsalarının dünkü pozitif seyrinin ardından bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Çin'de açıklanan verilere göre, enflasyonun ekimde yıllık yüzde 0,5 ile beklentilerin altında kalması sonrası kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 yükseldi. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay seyirle önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor.

Dün yüzde 5,5 değer kaybıyla 8,0542'den kapanış yapan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,1420 seviyesinde işlem görüyor. Altının gram fiyatı ise 534,7 liradan başladığı günde 482,2 liraya kadar indi ve 490 lira seviyelerinde dengelendi.

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİ GÜNDEMİ:

10.00 Türkiye, ağustos ayı iş gücü istatistikleri

13.00 Almanya, kasım ayı ZEW ekonomik görünüm endeksleri

13.00 Euro Bölgesi, kasım ayı ZEW ekonomik görünüm endeksleri

18.00 ABD, eylül ayı JOLTS açık iş sayısı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)