Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranını artırdı
AA & Ensonhaber

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı.

200 BAZ PUAN ARTIRDI

Resmi Gazete'de yayınlanan kararda, Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

VADESİZ VE 1 YILA KADAR VADELİ DÖVİZ HESAPLARINDA ORAN YÜZDE 23'E YÜKSELDİ

Vadesiz ve bir yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi.

1 yıl ve 1 yıldan daha uzun döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 17 oldu.

TCMB yapılan işlemle ilgili olarak “Alınan zorunlu karşılık kararı ile 1 Ekim itibarıyla Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13 milyar 900 milyon lira, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3 milyar 400 milyon dolar karşılığı tutarında artması beklenmektedir.” açıklamasında bulundu.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR

Zorunlu karşılık oranı; Mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB’de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.

Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur.

Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv şekline dönüşür, bu da bankaların kredi tabanını artırır. Bankaların kredi tabanın genişlemesi de para arzının artmasına neden olur.

Zorunlu karşılık oranının artırılması daralmacı para politikasına, oranın azaltılması ise genişlemeci para politikasına işaret eder.

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranını artırdı

TCMB zorunlu karşılık oranı hakkında bir bülten yayınladı

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI

TCMB zorunlu karşılık oranı hakkında bir bülten yayınladı. Zorunlu karşılıklara ilişkin Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir.

DÖVİZ CİNSİNDEN TESİS EDİLMESİ İMKANI AZAMİ ORANI YÜZDE 20’DEN YÜZDE 10’A DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

1 Temmuz 2021 tarihinde açıklandığı üzere, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmüş ve döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştı. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânının sonlandırılacağı da ilan edilmişti.

AZAMİ ORAN 1 EKİM 2021 TESİS TARİHİNDE YÜZDE 10’DAN YÜZDE 0’A DÜŞÜRÜLECEK

Bu çerçevede, söz konusu imkan 1 Ekim 2021 tesis tarihinde yüzde 10’dan yüzde 0’a düşürülerek sonlandırılacak olup, aynı tarihte yürürlüğe girmek üzere yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

ZORUNLU KARŞILIKLARIN 13.9 MİLYAR LİRA ARTMASI BEKLENİYOR

Alınan bu kararla birlikte, 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13 milyar 900 milyon Türk Lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3 milyar 400 milyon ABD doları karşılığı tutarında artması beklenmektedir."