OPEC'e göre petrol, 2045'e kadar küresel enerjide en fazla paya sahip olacak
AA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) raporuna göre geçen yıl günlük 289 milyon varil petrol eş değeri seviyesinde olan küresel birincil enerji talebinin, 2045'te günlük 361 milyon varil petrol eş değerine ulaşması öngörülüyor.

OPEC, 2045 yılına kadar küresel tahminlerini içeren "2020 Dünya Petrol Görünümü" raporuna göre, koronavirüs salgını enerji ve petrol talebinde şimdiye kadar yaşanan en sert düşüşe neden oldu.

“1930'LARDA YAŞANAN BÜYÜK BUHRAN'DAN BU YANA YAŞANAN EN BÜYÜK EKONOMİK GERİLEME”

Geçen yılın kasım ayından bu yana piyasanın benzeri görülmemiş bir dönüşüme şahit olduğu belirtilen rapora göre, salgın 1930'larda yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en büyük ekonomik gerilemeye neden oldu.

OPEC

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLENECEK VE SERA GAZI EMİSYONLARI AZALTILACAK”

Rapora göre, gelecekte öncelikli olarak Paris Anlaşması hedeflerine odaklanan politikalar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü desteklemeye ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya devam edecek.

Bu yıl yaşanan ciddi düşüşe rağmen, geçen yıl günlük 289 milyon varil petrol eş değeri seviyesinde olan küresel birincil enerji talebi, 2045'te günlük 361 milyon varil petrol eş değerine ulaşacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi olmayan ülkelerin enerji talebi 2045'e kadar günlük 76 milyon 500 bin varil petrol eş değeri artarken, OECD ülkelerinin talebi ise günlük yaklaşık 4 milyon 400 bin varil petrol eş değeri azalacak.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER YÜKSEK ENERJİ TALEBİNE YOL ACACAK

Yükselen enerji talebinde, artan nüfusu ve ekonomik büyümesiyle Hindistan, Çin ve diğer gelişmekte olan ülkeler anahtar rol oynayacak. OECD üyesi gelişmiş ülkeler ise enerji verimliliği ve düşük karbonlu teknolojilerin kullanımına yönelik çalışmalarını yoğunlaştıracak. Bunun sonucu olarak, enerji talebinin neredeyse yüzde 50'si Hindistan ve Çin'den gelecek.

Petrol

PETROL, 2045'TE DE DÜNYA ENERJİ KARIŞIMINDA EN FAZLA PAYA SAHİP OLACAK

Petrol, 2045'e kadar küresel enerji karışımda en fazla paya sahip kaynak olarak kalmaya devam edecek. Geçen yıl küresel enerji talebinin yüzde 31'ini oluşturan petrol, 2045'e kadar enerji talebinde yüzde 27'lik paya sahip olacak. Petrolü, yüzde 25'lik payla doğalgaz ve yüzde 20'lik payla kömür takip edecek.

Rapora göre, salgının etkilerinin azalması durumunda petrol talebi 2021'de yeniden canlanacak. Özellikle orta vadede sağlıklı büyüme oranlarının beklenmesi, 2025'te petrol talebinin günlük 94,4 milyon varil petrol eş değerine ve 2045'te günlük 99 milyon 500 bin varil petrol eş değerine ulaşmasına neden olacak.

EN FAZLA BÜYÜYEN FOSİL KAYNAK, DOĞALGAZ

Doğalgaz ise 2019-2045 yıllarında en fazla büyüyen fosil kaynak olacak. Küresel doğalgaz talebi, artan şehirleşme, endüstriyel taleplerdeki artış ve elektrik üretiminde kömüre kıyasla artan rekabet gücüyle yükselmeye devam edecek.

Böylece, geçen yıl günlük yaklaşık 67 milyon varil petrol eş değeri seviyesinde olan küresel gaz talebi, 2045'te günlük 91 milyon varil petrol eş değerine ulaşarak, birincil enerji karışımına en fazla katkı sağlayan ikinci kaynak olacak.

TALEBİN DÜŞTÜĞÜ TEK KAYNAK KÖMÜR

Birincil enerji karışımında en büyük paya sahip ikinci kaynak olan kömür, söz konusu dönemde talebin düştüğü tek birincil enerji kaynağı olacak.

Dünyada kömür santrallerinin çoğu, yenilenebilir enerji ve doğalgaz santralleriyle değiştirilirken, kömüre talep 2045'e kadar her yıl ortalama yüzde 0,3 azalacak. Bu düşüşte, karbon azaltımı amacıyla gelişmekte olan bölgelerde enerji verimli teknolojilerin yaygınlaştırılması etkili olacak. Küresel düşüşe rağmen Hindistan'ın kömür talebi söz konusu dönemde yıllık ortalama yüzde 2,6 artış gösterecek.

Güneş-enerjisi

EN BÜYÜK ARTIŞ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDA

Rapora göre; güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları ise en fazla büyüyen kaynaklar olmaya devam edecek. Bu kaynaklara talep, her yıl ortalama yüzde 6,6 artış göstererek, günlük 25 milyon varil petrol eş değerine yükselecek. Yenilenebilir kaynaklar bu büyüme hızıyla diğer tüm kaynakları geride bırakacak.

Söz konusu dönemde, elektrik üretimindeki artış ise ortalama birincil enerji talebindeki artıştan çok daha fazla olacak. Birincil enerji talebinin yıllık ortalama yüzde 0,9 artması beklenirken, elektrik üretimi ise yıllık ortalama yüzde 2,2 artacak.

Öte yandan, geçen yıl günlük 44 milyon 400 bin varil seviyesinde olan kara yolu taşımacılığı kaynaklı petrol talebinin 2045'e kadar günlük 47 milyon varile ulaşması bekleniyor.

HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN PETROL TALEBİ 2023'TE TOPARLANACAK

Rapora göre, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ve bu yıl yüzde 50 gerileme gösteren havacılık sektörünün petrol talebi ise 2019'daki seviyelerine ancak 2023-2024 yıllarında ulaşabilecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)