Türkiye İmalat PMI, ocakta eşik değerin üzerine çıktı
ensonhaber.com

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ocak ayı imalat sanayi PMI verisini yayınladı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI, ocakta yeniden eşik değerin üzerine çıktı.

50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ediyor

Eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, aralık ayında 48,1 olan manşet PMI, ocakta yeniden eşik değerin üzerine çıktı ve 50,1’e yükseldi.

10 aylık daralma döneminin sona erdi

PMI, böylece 10 aylık daralma döneminin sona erdiği sinyalini verdi ve sektördeki faaliyet koşullarının genel olarak istikrarlı seyrettiğini gösterdi.

Üretim ve yeni siparişlerini arttı

PMI raporuna göre ocakta sektörlerin büyük bölümü üretim ve yeni siparişlerini artırdı.

Elektrikli ve elektronik ürünleri arttı

Üretimde en güçlü artış ve yeni siparişlerde en hızlı genişleme elektrikli ve elektronik ürünlerde olurken, üretim sadece gıda ürünleri ve tekstilde yavaşladı.

Nispeten olumsuz bir gelişme ise hemen hemen tüm sektörlerde maliyet enflasyonunun yükselmesi ve satış fiyatlarının genel olarak hızlı artması oldu.

İstihdam arttı

Yeni ihracat siparişlerinde pozitif görünüm daha sınırlı gerçekleşirken, istihdam da çoğu sektörde arttı.

"Girdi maliyetleri 2021 ve 2022’de görülen yüksek düzeylerin bir miktar altında kaldı"

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

Son PMI verileri, Türk imalat sektörünün yakında büyümeye geri dönebileceğini gösteriyor. Faaliyet koşulları ocak ayında istikrarlı seyretti. Talepteki iyileşme işaretlerine bağlı olarak üretim ve yeni siparişler endekslerinde oluşan yukarı yönlü eğilim, önümüzdeki aylarda sektörde genişleme olabileceğine dair umut veriyor. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları enflasyonu, asgari ücretteki artış nedeniyle yükselmiş olmakla birlikte 2021 ve 2022’de görülen yüksek düzeylerin bir miktar altında kaldı.