Merkez Bankası'nın 2022 sonu enflasyon tahmini: Yüzde 23,2
ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-I"in tanıtımı amacıyla kurumun Ankara'daki idare merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Kavcıoğlu sunumunda, 2022 sonu enflasyon tahmininin, yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yukarı yönlü güncellendiğini aktardı. 2023 yıl sonu için beklenti yüzde 8,2 oldu.

Merkez Bankası'nın 2022 sonu enflasyon tahmini: Yüzde 23,2 ViDEO

Küresel büyüme

“DÜNYADA ENFLASYON YÜKSELİYOR”

Kavcıoğlu, dünya genelinde enflasyonu artıran nedenleri ve merkez bankalarının çalışmalarını sıraladı. Kavcıoğlu, salgının etkisiyle ortadan kalkması gereken arz ve talep dengesinin henüz dengeye girmediğini belirtti. Gelişmekte olan ülkelere portföy akımlarına girişlerin henüz belirtilen seviyeye gelmediğini belirten Kavcıoğlu, küresel risk iştahı üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.

Enflasyon raporu

YURT İÇİ MAKRO EKONOMİK GÖRÜNÜM AKTARILDI

Yurt içi makro ekonomik görünümü de aktaran Kavcıoğlu, iktisadi faaliyetlerin yılın son çeyreğinde güçlü seyrettiğini belirtti. Aşılamada gelinen aşamanın ekonomik faaliyetlere katkıda bulunduğunu söyleyen Kavcıoğlu, turizm faaliyetlerine olan katkıyı gözler önüne serdi. Kavcıoğlu, kartla yapılan alışverişlerde salgından daha çok etkilenen sektörlerdeki gelişmeyi, aşılamanın geldiği olumlu nokta olarak açıkladı.

“İSTİHDAM ARTIŞI DEVAM EDECEK”

İstihdam görünümündeki gelişmelere de değinen Kavcıoğlu, turizmdeki gelişmelere paralel gelişmelerin uyumlu olduğu bilgisini aktararak “İstihdam artışı devam edecek.” yorumunda bulundu.

ihracat

“CARİ İŞLEMLER DENGESİNDE GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR”

İhracat ve turizmde gelinen olumlu aşamayı da aktaran Kavcıoğlu, cari işlemler dengesinde güçlenerek devam etmesinin ülke risk primini olumlu etkileyeceğini belirtti.

“DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSEKLİK ENFLASYONDA ETKİLİ OLDU”

Kavcıoğlu, sunumunda Türkiye'de iktisadi faaliyet 3. çeyrekte kuvvetli seyrini sürdürdü. Türkiye OECD ülkeleri arasında net ihracatın büyümeye en fazla katkı yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

Yılın son çeyreğinde döviz kurundaki yükseklik enflasyonun en büyük belirleyicisi oldu, tedarik zincirlerindeki olumsuzluklar enflasyonu olumsuz etkiledi. Temel gıda, enerji fiyatlarındaki yükseklik öne çıktı.

Son çeyrekte döviz kurundaki enflasyon çıkışı temel mal ve gıda öne çıkarken fiyatlar olumsuz olarak ayrıştı. Tüm dünyada olduğu gibi enflasyon etkin olmaya devam ediyor. Üretici fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Teslim süreleri uzadı. Navlun fiyatları bir miktar geri çekilse de arz fiyatları yükseliyor.

Orta vadeli tahminde yaşanan gelişmeler dikkate alınarak güncellendi.

PETROL FİYATI VARSAYIMI GÜNCELLENDİ

Ham petrol fiyatlarına olan varsayımları 2022’de 80,4 ve 2023 yılında 74,3 ABD doları olarak belirlendi.” dedi.

varsayımlar

GIDA ENFLASYONU TAHMİNİ

2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 24,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 10 oldu.

Kavcıoğlu, sunumun ardından basın mensupları ile ekonomistlerin sorularını yanıtladı.

HEDEF TEK HANELİ ENFLASYON

Kavcıoğlu, uzun vadede tek haneli enflasyon hedefine doğru çalışmaya devam edildiğini belirterek "Türk Lirası'na güveniyoruz, ülkemize güveniyoruz ve vatandaşımızın desteğine güveniyoruz.” dedi.

Enflasyon raporu

ENFLASYONUN ORTA VADEDE YÜZDE 5 DÜZEYİNDE İSTİKRAR KAZANMASI BEKLENİYOR

Sunumun ardından Merkez Bankası'nca yayınlanan raporda, enflasyon tahmini için "Bu çerçevede, enflasyonun 2022 yılı sonunda yüzde 23,2 olarak gerçekleşeceği, 2023 yıl sonunda yüzde 8,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2022 yılı sonunda orta noktası yüzde 23,2 olmak üzere, yüzde 18,6 ile yüzde 27,8 aralığında; 2023 yılı sonunda orta noktası yüzde 8,2 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 13 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir." metni yayınlandı.