İHA

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından ev sahipleri kiralık ve satılık dairelerinin fiyatlarını artırdı.

15 binden fazla binanın yıkılmasının ardından vatandaşlar müstakil evlere ve villalara yöneldi.

Bu durumu fırsata çevirenler, fiyatlara yüzde 50'den fazla zam yaptı.

Bir internet sitesi üzerinden Adana'nın merkez Sarıçam ilçesine bağlı Menekşe Mahallesi’nde ‘Stadyuma yakın 6+1 akıllı ev sistemli site içi lüks’ başlığıyla satışa sunulan 6+1 villaya 20 günde 3 milyon 500 bin lira zam yapıldı.

Fiyatın 3 günlük değişimi

8 Şubat 2023 tarihinde 10 milyon 500 bin liraya satışa konulan villa, 18 Şubat’ta önce 11 milyon 500 bin liraya, 28 Şubat’ta ise 14 milyon liraya çıkartıldı.

20 günde 3 milyon 500 bin lira zam yapılan villa, deprem fırsatçılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

"Anormal derecede fiyatlar yükseldi"

Villa fiyatlarının yanı sıra müstakil ev fiyatlarının da arttığını belirten Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, şunları söyledi:

Allah ev sahiplerine vicdan versin. Gerçekten depremi fırsat bilip çok anormal derecede ev fiyatlarını arttırdılar. Müstakil evlerin fiyatları artarken apartmanların fiyatları düştü. Kuzey Adana bölgesinden müstakil evlerin olduğu bölgeye doğru bir göç başladı. Müstakil evlerin kirası deprem öncesi 2 bin lirayken artık 5-6 bin liraya yükseldi. Müstakil evlerde hayat var, apartmanlarda ise ışıklar kapalı. Hal böyle olunca da fiyatlar çok yükseldi. İnanılmaz fahiş fiyat artışıyla karşı karşıya kaldık. Bununda engellenmesi için biz emlakçı arkadaşlarımızla ‘Fahiş fiyat artışına son’ diyerek kamu spotu başlattık. Bütün arkadaşlarımız buna gayret ediyorlar. Fahiş fiyatın önüne geçilmesi gerek.

"İşte bu fırsatçılık"

Villa satışlarında fiyatların yer yer 2 katına çıktığını anlatan Ülkü Uçar, daha sonra şunları söyledi:

Özellikle villa satışlarında çok anormal derecede yükseliş oldu. Gerek Sarıçam, gerekse Çukurova bölgesinde ciddi fiyat artışları var. Deprem öncesinde 3 milyon 500 bin liradan satılamayan, 2 milyon 950 bin liraya kadar düşen villa, depremden sonra 8 buçuk milyondan satışa koydu insanlar. İşte bu fırsatçılık. Şambayadı bölgesinde 5-6 milyon liradan satılamayan villalar bugün 10-12 milyondan müşteri buluyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)