Bina cephelerinin avantajları ve dezavantajları
ensonhaber.com

Konut sahibi olmak isteyen birçok vatandaş detaylı araştırmalar yapıyor.

Dış ayrıntıları olarak cadde mesafesi, okul ve toplu taşıma duraklarına olan mesafe büyük önem taşırken evin iç detayları, oda sayısı ve hangi cephede olduğu büyük önem taşımaktadır.

Hem kuzey hem de güney cepheli evlerin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır.

GÜNEY CEPHELİ EVLER

Yaygın olarak tercih edilen ve tercih edilmesi önerilen evler güney cephesinde yer almaktadır.

Avantajları

Bu cephede yer alan evlerin en avantajlı yanlarından biri hangi şehirde olursa olsun ısınma sorunu yaşanmamasıdır. Isınma konusunda ev sahiplerine ekonomik şartlar sunar. Diğer cephelere göre güney cephesindeki evler her zaman daha aydınlıktır.

Dezavantajları

Yaz aylarında klima gibi evin içini soğutmaya yarayacak ek cihazlardan yardım alınması elektrik faturasının yüksek gelmesine neden olur. Güney cephesinde bulunan evler daha pahalıdır.

Bina cephelerinin avantajları ve dezavantajları

KUZEY CEPHELİ EVLER

Kuzey cepheye bakan evlerin en belirgin özelliği salon, oturma odası ve yatak odası gibi bölgelerin kuzeye bakan yönlere konumlandırılmış olmasıdır.

Avantajları

Kuzey cepheli evler güney cepheli evlere nazaran daha uygun fiyata satışa sunulmaktadır.

Dezavantajları

Evlerin en önemli mekanlarından olan yatak odası, salon ve oturma odalarının kuzey cephesine bakmasıdır. 
Kış aylarının sert geçtiği iller için kuzey cepheli evlerde oturan kişilerin ekstra olarak yalıtım işlemi yapmayı tercih edebilir. Yaz ayları için sıcak olan illerde kuzey cepheleri sorun olmazken yine yaz ayları serin geçen iller için ısınma sorun haline gelebilmektedir.

Bina cephelerinin avantajları ve dezavantajları

Doğu ve Batı cepheleri ise aynı oranda güneş almaktadır. Batı cephesinde öğleden sonra etkili olan güneş, akşam saatlerine kadar bu yönde kalır.