Galataport Projesi için çalışmalara başlandı

İstanbul Karaköy'de yapılması planlanan Galataport Projesi'ne başlandı. İnşaatı üç yıl sürecek proje için Nargileciler ve antrepolar yıkılmaya başlandı.

Galataport Projesi için çalışmalara başlandı

FİKİR 1990'LARDA ORAYA ÇIKIYOR

Galataport adıyla bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi olarak da anılıyor. Karaköy'de Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait liman sahasının yenilenmesi projesi 1990'larda Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ortaya çıktı.

Sahanın özelleştirilme kararı ilk defa 2002'de alındı. İhale ise 2005'te yapıldı. En yüksek teklif, 3,5 milyar Euro ile Sami Ofer'in ortak olduğu Royal Carribean Cruises konsorsiyumundan geldi.  Danıştay'ın imar planına olur vermemesi sonucunda, ihale bir süre sonra iptal edilmişti.

Galataport Projesi için çalışmalara başlandı

ŞUBAT 2016'DA İNŞASINA BAŞLANDI

2013 Mayıs'ında ise yeni bir ihale yapılmış ve gelen 5 tekliften en yükseği 702 milyon dolarla Doğuş Holding'e ait olmuştu. Fiyatın düşmesinin nedeni, sürenin 30 yıla inmesi ve imar planında yapılan kat oranlarındaki değişikliklerdi.

Yeni ÇED raporu da, Çevre Bakanlığı tarafından Ekim ayında kabul edildi. Böylece proje, iki yıl önce Serdar Bilgili'nin Şubat 2015 olarak verdiği tarihten bir yıl sonra, Şubat 2016'da başlaması için planlandı.

Galataport Projesi için çalışmalara başlandı

TERMİNAL YER ALTINA ALINACAK

Bölgede yeni inşa edilecek kruvaziyer gemilere yönelik terminal, eskisinin iki katından daha büyük olacak. Terminal yer altına alınacak. 6 bin 200 yolcu kapasiteli büyük gemilerin de İstanbul'a çekilmesi planlanıyor.

30 dönüme yakın alanıyla Tophane Meydanı, İstanbul'un en büyük meydanlarından biri olacak. Proje sahasında yer alan tescillli binaların da restorasyonuyla, bazı tarihi binalar şehre geri kazandırılacak.