
Rize Belediyesi tarafından düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi" kapsamında 3 gün önce Atatürk Caddesi'nde kazı çalışmaları başlatıldı.
ALANIN 2 METRE ALTINA İNİLDİ
Alanın 2 metre altına inilen kazı sırasında iş makinesinin kepçesine mezar taşları takıldı. Görevlilerce yüzeye çıkartılan mezar taşları, koruma altına alınmak üzere Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Rize'de 300 yıllık mezar taşları bulundu VİDEO
1925 YILINDA MEZARLIKTI
Kazı çalışmalarını inceleyen araştırmacı Recep Koyuncu, "Taşlardan birinin üzerinde Şerife Zeynep adlı kadına ait olduğu yazıyor. Tarih ise 280 yıl öncesini gösteriyor. Bu alandan başka mezar taşları da çıkacaktır. Burası 1925 yılında mezarlıktı. Daha sonra burası meydan olarak kullanılmaya başlandı. Kültür varlığı ait olduğu için müzeye teslim edilecektir. Kazı devam ediyor. Daha fazla da çıkacaktır. Şu an iki tane mezar kitabesi, üç tane de ayak süslemesi olmak üzere 5 parça çıktı. Mezar taşlarının daha fazlası eski adliye binasının oradan çıkarılacaktır. Orada mezar sayısı daha fazlaydı. Birisinde tarih var ama kırılmış. Mezar taşlarının biri kadın mezarına ait. Hicri 1148 tarihli. Mezar taşında Şerife Zeynep yazıyor" dedi.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış