Site sakinleri aidat zamlarına tepki gösterdi

Aidat bedeli, kiralarla yarışır seviyeye yükseldi...

İstanbul’un tüm ilçelerindeki aidat ücretlerinde yaşanan artış, vatandaşların tepki göstermesine neden oldu.

600 TL'lik artış

Yeni yılın ilk haftasında maliyetlerdeki artışı gerekçe gösteren site yönetimleri, zam kararları aldı.

DHA'nın aktarımına göre; sitelerde yaşayan vatandaşlar, 2022'de 370 lira olan aidat bu yıl 970 liraya yükselince eylem yaptı.

Sitelerde aidat zammı tartışması -4

"Kiracılar, kat malikinden vekalet alarak toplantıya katılabilir"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Tayfun Üzülmez, "Aidatın kira fiyatına yaklaştığı, geçen yıl bin lira olan aidatın bu sene 5 bin lira olduğuna ilişkin şikayetler geliyor. Site yöneticisi kafasına göre aidat artırmaz, artırmamalı da. Kat maliki, harcamaların gereksiz olduğu görüşündeyse, toplantıya katılarak, tutanağa şerh düşüp itiraz edebilir. Kiracılar ise kat malikinden vekalet alarak, toplantıya katılabilir. Yasal olarak sulh hukuk mahkemesine, fahiş aidat bedeline karşı dava açabilir. Toplantıya katılıp itirazda bulunmazsanız, dava da açamazsınız."

Site sakinleri aidat zamlarına tepki gösterdi VİDEO

"Lüks harcama varsa itirazlarını tutanağa geçirsinler"

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ise bu ay site yönetimlerinin genel kurullarının yapıldığını, kat maliklerinin bu toplantılara mutlaka katılması gerektiğini belirtti.

Ağaoğlu, "İçinde bulunduğumuz durumda en çok mağduriyeti yaşayanlar kiracılar. Çünkü toplantılarda oy ve söz söyleme hakkı yok. Kiralarla yarışan bir rakam karşılarına çıkıyor. Bu tür olumsuzlukların olmaması için kat malikleri ve ev sahiplerinden vekalet alan kiracılar toplantıya katılsınlar. Aykırı, lüks harcama varsa itirazlarını tutanağa geçirsinler. Öte yandan bir yıl boyunca hiç aidat artırmayan sitelerin, yüzde 50-60 artırıma gitmeleri normal karşılanabilir." diye konuştu.

Sitelerde aidat zammı tartışması -6

"2 bin lira harcayıp çadır alıp dışarıda yatsam daha ucuz"

Ümraniye'deki bir sitede oturan Celallettin Çakmak, "Şu anda aidatlarımız 2 bin lira civarında. Bu durumda 2 bin lira harcayıp çadır alsam, dışarıda yatsam daha ucuz ve mantıklı olur. İstanbul'da oturmasam, başka şehirde o parayla kiramı öderim. Bu aidat nereye gidiyor hesaplayamıyorum artık." şeklinde konuştu.

Sitelerde aidat zammı tartışması -7

"Bu paralarla asgari ücretliler kirada oturuyorlardı"

Bir başka site sakini Sezai Dinç, "Kendi sitemizde de, diğer sitelerde de duyduğuma göre artık kiralarla yarışan bir aidat var. Ev sahipleri de kiracılar da ödemekte zorlanıyorlar. 2 bin lira civarında bir aidat veriyoruz. Daha önce bu paralarla asgari ücretliler kirada oturuyorlardı. Zannedersem asgari ücrete yapılan zammı aidata da yapacaklar." dedi.

Sitelerde aidat zammı tartışması -8

"En önemlisi personel giderleri oldu"

Tesis Yönetim Firması Müdürü Ali Karaboğa, "Halkalı, Esenyurt ve İkitelli'deki sitelerde aidatlar 11 bin lira civarlarındaydı. Yeni dönemde bu fiyatlarda da artış olacak. 3-4 bin liralık fark oluşacak. Site sakinlerine kalem kalem alınan hizmet bildiriliyor. En önemlisi personel giderleri oldu. Asgari ücrete yapılan zam, otomatik olarak personellere yansıdı. Bizim bakım anlaşmamız olan, asansör, kazan, kalorifer firmaları da zam yaptı. Temizlik malzemesi, ofis, elektrik, su, doğalgaz giderlerimiz de var. Bu gider kalemleri doğrultusunda bir bütçe oluşturuluyor, kat maliklerimizle paylaşılıyor, 15 gün içerisinde gelen itirazlar değerlendiriliyor." dedi.

Sitelerde aidat zammı tartışması -1

Sitelerde aidat zammı tartışması -2

Sitelerde aidat zammı tartışması -10