Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Fazıl Say "Dini değerleri aşağılama" suçlamasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezası aldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı. Karar sonrası konuşan Fazıl Say "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye'deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir." dedi.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Mahkeme, Say'ın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı.

FAZIL SAY'A NEDEN DAVA AÇILMIŞTI

Fazıl Say, dava açılmasına neden olan rubai türündeki şiirin 11 ve 12. yüzyıllarda yaşayan İranlı bilimci ve şair Ömer Hayyam'dan alıntı olduğunu savunmuştu. Şikayetçi taraf duruşma salonunda tekrarladığı, Say'ın twitter hesabında yer alan ''Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir - Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı" mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığını öne sürüyordu. Say'ın avukatı Meltem Akyol ise bu mesajı sadece Say'ın takipçilerinin görebildiğini dile getirerek, bunların "sohbet" niteliğinde olduğunu savunmuştu.

"KIZIMI DA ALIP GİDERİM" DİYORDU

Hakkında açılan dava sonrası açıklamalarda bulunan Fazıl Say, "Ne yapacağımı pek bilmiyorum. Bir piyanist hapis yatamaz. Hayatı biter. Daha iyisi gitmektir. 12 yaşımdaki kızımı bırakıp gitmenin ise planını henüz yapmadım. Ama yapabilirim. Ya da onu da beraberimde götürmeyi düşünebilirim. Daha fazla cezalandırılmak isteniyorum. Bu faşizme karşı susmam isteniyor ve sanırım bunu da her tür manipülasyon eşliğinde başarırlar. Ama başardıkları ne olacak? Yıkmak mı? Yaratmak varken yıkmak mı? Buyurun... Alkışlayın onları. Alkışlayın." şeklinde konuşmuştu.