Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat
AA

Nevşehir'in Göreme beldesinde sanat galerisi işleten seramik ve çini sanatçısı Nida Olçar, Kapadokya bölgesinin doğal yapısını oluşturan yanardağ tüflerinden elde ettiği özel çamurla, Frig dönemine ait pişirilmiş topraktan yapılmış kuş figürlü 2 bin 700 yıllık oyuncakların benzerlerini yaparak turistlerin ve çocukların beğenisine sunuyor.

YENİDEN HAYAT BULUYOR

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 1976 yılında vatandaşlarca bulunup müzeye teslim edilen ve her yıl binlerce ziyaretçi tarafından beğeniyle incelenen nadide tarihi oyuncaklar, Olçar'ın elinde yeniden şekilleniyor.

Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat

UZUN MESAİ HARCIYOR

Kapadokya'daki peri bacalarını oluşturan sönmüş volkanik dağlardan, Erciyes ve Hasan Dağı'nın eteklerinden topladıkları toprağı, birtakım işlemlerden geçirdikten sonra elde ettikleri çamurla Frig dönemine ait oyuncakların kopyalarını yapan Olçar, bu oyuncakları yaklaşık bin 500 derece ısıdaki fırında pişiriyor.

Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat VİDEO

Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat

UNESCO'DAN ÖDÜL ALDI

Olçar,  UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010'da vefat eden babası ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'dan devraldığı mesleğine yenilikler katmak için gayret gösterdiğini belirtti.

SANATINA FARKLILIK KATTI

Bu kapsamda, ortaya daha önce yapılmamış ürün ve eserler çıkarmak için çaba sarf ettiğini aktaran Olçar, milattan önce 7. asırda yapılan Frig dönemine ait tekerli kuş figürlü oyuncakları, yanardağ tüfünden elde edilen toprakla yaparak sanatına farklılık kattığını dile getirdi.

Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat

"ÇOCUKLAR VE KOLEKSİYONCULAR İÇİN İLGİ ÇEKİCİ"

Olçar, "Turistler ve çocuklar ilgi gösteriyor. Kapadokya bölgesinde kırmızı toprak hakim, biz farklılık oluşturmak amacıyla üç yıldır Hasandağı ve Erciyes'in eteklerinden topladığımız yanardağ tüflerini çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra çamura dönüştürerek farklı ürünler ortaya çıkarıyoruz. Frig dönemine ait bu oyuncakların orijinalleri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Dönemin ustalarının hayal gücü bu oyuncaklara yansımış, biz de yeniden günümüzde hayat verdik. O dönem oyuncaklar daha sade yapılmış ama biz çok rengi tercih ediyoruz. Çocuklar ve koleksiyonerler açısından ilgi çekici. Bizler atölyedeki her çalışmamızda yeniliklere yer vermeye çalışıyoruz, çocuklar için de birtakım ürünler çıkarmak bizi ayrıca mutlu ediyor." dedi.

Frig dönemine ait oyuncaklara yanardağ tüflerinden hayat

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)