Foto Galeri
Ensonhaber.com
TÜM FOTO GALERİLER

Dünyanın alımlı kanatlısı: Sekreter Kuşu

Zerafetiyle herkesi büyüleyen Sekreter Kuşu Afrika'da yaşayan nadir türlerdendir...

1/20

Sekreter Kuşu Yılan akbabasıgiller’den olup Afrika’nın alçak otlarla kaplı alanlarında yaşar.

2/20

Kibar görüntüsüne bakıp aldanmamak gereklidir. Uzun bacaklı, usta yılan avcısı bir kuş olup çoğunlukla yerde gezer. Yılanları ayak darbeleriyle öldürerek yer.

3/20

Afrika’da Büyük Sahra’nın güneyindeki topraklarda yaşayan, gündüz yırtıcılarından, uzun bacaklı bir kuştur. Yüksekliği 120 cm’ye ulaşır.

4/20

Uzunluğu 125 cm kadardır. Gövdesinin çoğu külrengindedir. Kanat uçları ve bacakların tüylü kısmı siyah renklidir. Kuyruğunun uzun orta tüyleri beyaz olup, uçları siyahla biter.

5/20

Başının arkasından siyah uçlu tüyler çıkar. Tepesindeki bu tüyler, katiplerin kulak arkalarına sıkıştırdıkları tüy kalemleri hatırlattığından “sekreter kuşu” adını almıştır. “Yılan akbabası” olarak da bilinir.

6/20

Alçak otlarla örtülü alanlarda tek veya çift dolaşır. Çok iyi uçabildiği halde zamanının çoğunu yerde gezinerek geçirir.

7/20

Çoğunlukla ormansız bölgeleri tercih eder. Yüksek ağaçlarda yuva kurar. Sabah erkenden yere atlayarak besin aramaya başlar.

8/20

Kemirici, kertenkele, böcek ve yılan avlayarak beslenir. Güçlü ayakları sert pullarla örtülüdür. Yılanların arkasından koşarak ayak darbeleriyle saldırır. Çok zehirli yılanları kanatlarıyla kendisinden uzak tutar.

9/20

Saldıran yılana karşı kanadının birini kalkan gibi kullanırken, telek tüylerini ısırtarak zehirini boşaltmasını sağlar.

10/20

Bu arada diğer kanadıyla hasmına sert darbeler vurarak sersemletir ve bazen belini kırar. Yılanı sersemlettikten veya öldürdükten sonra kemirerek yer.

11/20

Afrika çiftçileri bunu evcilleştirerek kemirici ve böceklerin zararından korunmada kullanırlar.

12/20

Dişi, ağustosta yeşilimsi beyaz renkli 2-3 yumurta yumurtlar. Erkek, kuluçka süresince dişisine yiyecek taşır. Yavrular 45 günde yumurtadan çıkar.

13/20

Eşler yavrularını yarı sindirilmiş besinlerle besler. Yavrular, 60-70 gün sonra yuvayı terkeder.

14/20

15/20

16/20

17/20

18/20

19/20