Foto Galeri
Ensonhaber.com
TÜM FOTO GALERİLER

Dünyanın en tehlikeli yırtıcıları: Akbabalar

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

1/32

Akbabaların başları kel kursakları büyüktür.

2/32

Yürümeye ve leşleri tutup kaldırmaya uyum sağlamış olan ayakları iri ama güçsüz, tırnaklarıysa yassıdır.

3/32

Gagaları genellikle eti ve deriyi koparabilecek kadar güçlü ve kalındır.

4/32

Görme duyusu bütün türlerde, duyma duyusu ise hindi akbabasında gelişmiştir. Tekeşli bir üreme özelliği gösterirler.

5/32

Akbabalar Avustralya ve Okyanus Adaları dışında bütün ılıman ve tropik bölgelere dağılmıştır.

6/32

Asyadaki özellikle de Hindistan ve Nepaldeki akbaba nüfusu son yıllarda hızlı bir yok oluşa sürüklenmiş ve bu durumun bazı ekolojik sonuçları olmuştur.

7/32

Bu durumun veterinerlikte kullanılan Diklofenak isimli ilaçla bağlantılı olabileceğini bazı araştırmalar ortaya koymuştur.

8/32

Hindistan hükümeti bu durumu değerlendirerek ilacın veterinerlikte kullanımını yasaklamıştır.

9/32

Nepal'de de hükümet bazı önlemler alarak kalan akbaba nüfusunun kendini yenilemesi yönünde adımlar atmıştır.

10/32

Çoğunun besin seçme alışkanlığı olmadığından genellikle leş, çöp, ve ara sırada canlı hayvan gibi ne bulurlarsa yerler. Yalnızca bazı türleri kaplumbağa kuzu gibi savunmasız hayvanlara saldırır.

11/32

Akbabalar uzun ve geniş kanatları üstünde zarif bir biçimde dönerek saatlerce havada kalabilirler. İçlerinde biri ölü ya da can çekişen bir hayvan bulduğunda öbürleri de kilometrelerce uzaktan uçarak gelir.

12/32

Besini paylaşırken gövdesi daha büyük ve gagası daha güçlü olana öncelik tanıyan topluluk düzenine sıkı sıkıya bağlı kalırlar.

13/32

Akbabalar genellikle kümeler halinde tünedikleri ve yuva yaptıkları sarp kayaların ve yüksek ağaçların tepesinde ya da yerde yaşayabilirler. Dişisi bir ya da iki yumurta yumurtlar ve 7-8 hafta boyunca kuluçkaya yatar.

14/32

Eskidünya akbabalarının avlarını kolayca yakalamaya elverişli kartalınkine benzer kıvrık pençeleri vardır.

15/32

Kuzey ve Güney Amerika’nın tropik ve astropik bölgelerinde yaşadığı halde sık sık ılıman bölgelerin içlerine kadar girer.

16/32

Çok kısa bir kuyruğu kısa kanatları çıplak kara bir başı ve tüylü bir boynu olan yaklaşık 60 cm uzunluğunda bodur kara bir kuştur.

17/32

Parlak renkli, başı ve boynu kırmızı ve mavimsi, gözleri kırmızı halkalı, sırtının üstü sarı altı beyaz yakası gridir. Kanat açıklığı yaklaşık 1,7 m gövde uzunluğu da yaklaşık 70 cm’dir.

18/32

Güney Meksika’dan Arjantin’e kadar olan bölgelerde bulunan kral akbabalar yağmur ormanları üzerinde kümeler halinde dönerler.

19/32

Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’dan Hindistan’a uzanan geniş bir alanda yaşar.Örtü tüyleri kızıl kahverengi, telekleri karadır. Çıplak gibi görünen beyaz renkli başıyla, boynu küçük tüylerle kaplı olan kızıl akbabanın kabarık tüylerden oluşan beyaz bir yakası vardır.

20/32

Çoğunlukla kayalık bölgelerde yaşar ve yuvasını kayalıklara yapar.

21/32

Türkiye’nin her bölgesinde dağlık yörelerde görülse de batı bölgelerinde daha az sayıda bulunur.

22/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

23/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

24/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

25/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

26/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

27/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

28/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

29/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

30/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

31/32

Akbaba, gündüz yırtıcıları olarak bilinen iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır...

32/32