Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu

Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 1/10

Konya'nın Karapınar İlçesi'nde yeraltında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle, tarım arazileri ve yerleşim merkezlerine yakın alanlarda ortaya çıkan obruklar, bölgede yaşayanları endişelendiriyor.

Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 2/10

Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Karapınar'ın Türkiye'de en fazla obruk oluşan bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 3/10

Alanın 3 yıl boyunca bu şekilde kalmasının ardından eylül ayında zeminin bir anda çöktüğünü anlatan Arık, "Yöreye baktığımızda bir yılda yörede 9 tane obruk oluşumu var. Dolayısıyla bu obruk oluşumları sıklaşmaya başladı. Şu obruğun üzerinde eviniz olsa, evinizi yutardı herhalde. O yüzden tehlike arz ediyor. Çünkü hemen yakınında da yerleşim alanları var." ifadelerini kullandı.

Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 4/10
Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 5/10

Bölgede çok sayıda irili ufaklı obruk bulunduğunu dile getiren Arık, "Obruklardan bazıları köylerin içerisinde ortaya çıkmış durumda. Oluşmaya devam ediyor. Ancak bazı tedbirlerle obruk riski azaltılabilir." dedi.

Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 6/10
Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 7/10
Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 8/10
Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 9/10
Karapınar'da bir yılda 9 obruk oluştu 10/10