Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamaları

Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamaları

Depremin son bilançocu hakkında bilgiler veren Arınç, İsrail'in yardım talebinin reddedildiği iddialarına da cevap verdi. Arınç 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası 279 kişinin hayatını kaybettiğini aktarırken 1300 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İşte Hükümet Sözcüsü'nün açıklamalarının satır başları:

İşte o açıklamalar

279 ÖLÜ 1300 YARALI VAR

Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 279. Yaralı sayısı 1300. Yıkılan bina sayısı 20262.

İlk etapta 3 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi. Başbakanlık bünyesinde bir yardım kampanyası düzenlenmiştir. Hesap açılır açılmaz 110 bin tl'li yardım birikmiştir. Kızılay bölgeye 8 bin 964 çadır göndermiştir.

51 ülkeden geçmiş olsun ve yardım mesajları gelmiştir. İsrail her düzeyde taziye ve yardım mesajlarını tekrarladı.

AZERBAYCAN'IN ÖZEL BİR YERİ VAR

Azerbaycan'ın özel bir yeri var. Taziye mesajının dışında iki adet de yardım uçağı göndermiştir.

Esnaf ve çiftçilerimizin borçları başvurmaları halinde bir yıl ertelenecektir. Van'daki işverenler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecekler. Van'daki Yüksek Öğretim öğrencilerinin psikolojik durumları için kendi memleketlerine gidebilmeleri için valiliklere talimat verildi.

YARDIMLAR BÜYÜYOR

TOKİ aracılığıyla daimi konut çalışması da başladı. 5 bakanımız bölgede görev almaktadır. Bakanlarımız Beşir Atalay başkanlığında bu afet yönlendiriliyor. Memleketimizin 4 bir yanından yardımlar geliyor. Büyük bir özveri var. Bu yardımlar ve katkılar bundan sonra da Van ve çevresindeki yurttaşlarımıza ulaşacaktır.

Bakanlar Kurulu bu saate kadar ki çalışmasının yüzde 80'ini Van depremine ayırdı. Van'da 7'nin biraz dada üstü bir deprem oldu, en yüksek depremlerden birisi. Bunun için afet bölgesi ilan etmeye gerek var mı tatktirlerinize bırakıyoruz.

İSRAİL'LE İLİŞKİLERİMİZ İYİ OLMAYABİLİR AMA..

İsrail'le hükümet olarak ilişkilerimiz iyi olmaya bilir. Ama bir afet karşısında hareket eden İSrail'e bizim ret cevabını vermemiz çok çirkin olur. 50'den fazla ülke hem geçmiş olsun dileklerini iletiyor hem de yardıma hazır olduklarını ifade ediyorlar. Kesinlikle belli bir sebeple bunu reddetme durumu sözkonusu değil.

ÇUKURCA'DA OPERASYON

Çukurca'da 24 şehidimizin olması, ardından 3 şehidimizin olması büyük üzüntümüzdür. Emniyet güçlerimiz sınır içi ve sınır dışı operasyonlar büyük bir başarıyla devam ediyor. Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanlarımızın Ankara'ya döndüğünü biliyorum. Onların anladığı dilden ve hukuk kuralları çerçevesinden hareket etmeye devam ediyoruz.

Kafamızda hiç bir soru işareti yoktur. Güvenlik güçlerimiz Hakkari'deki saldırının tüm detayları ortaya konulmuştur. Eylemi kimlerin hangi amaçla yaptıkları konusunda tespitlerimiz olacaktır.