Ateşli çocuğa antibiyotik verilmeli mi

Ateşli çocuğa antibiyotik verilmeli mi

Unutmayın! Ateş yapan sebebi bulmadan ateş düşürücü dışında başka herhangi bir ilaç özellikle antibiyotik kesinlikle kullanmayın. Ateş düşürücü ilaçların hastalığın gidişatında herhangi bir kötü yan etkisi yoktur. Ateşli çocuğun ateşi düşürülmez gibi bir inanış tamamen yanlıştır. Sadece , çocuğunuzun ateşi düştüğü ve ağrısı azaldığı için geçiçi bir iyilik hissi verir. Ancak şiddetli enfeksiyonda ilacın etkisi geçince ateş yeniden çıkacaktır.

"Ateşin sebebinin genelde viral kökenli olduğunu ve bunlarda antbiyotik kullanmanın zaten gereksiz ve faydasız olduğunu akıldan çıkarmayın."

Çocuğunuzun ateşi çıktığında yapmanız gerekenler

Mutlaka hemen bir termometre ile ateşini ölçün.

Eğer 38 derece ve üstünde bir sonuç bulursanız yüksek ateş demektir , mutlaka hemen doktorunuza başvurun.Eğer bebeğiniz 6 ayın üstünde ve ateşi 37.5 ile 38 derece arasındaysa önce bir ateş düşürücü ilaç vererek ateşini 1-2 saat evde takip edebilirsiniz. Ancak devam eden inatçı ateş genel durumunun bozuk olması , yemek yeme problemlerinin başlaması durumunda yine doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Evde mutlaka ateş düşürücü fitil veya şurup bulundurmalısınız. Ateş düşürücü olarak paracetamol veya İbuprofen kullanabilirsiniz. Paracetamol'ün şurup ve fitili, İbuprofen'in ise sadece şurub şekli vardır. 4-6 saatte bir ateş devam ediyorsa dönüşümlü olarak verilebilirler. Aralarda yapılan ılık suyla banyonunda çok faydası olacaktır.

ÖNEMLİ

Ateşi 39 derecenin üzerinde olan çocuk, huzursuzdur. Bu çocuklar mutlaka doktor kontrolüne götürülmelidir. Bu derece yüksek ateşte doktora götürmeden hemen önce evde paracetamol verip ılık duş aldırabilirsiniz. Böylece çocuğun ateşi 1-2 saat içinde düşecek ve rahatlayacaktır. Antibiyotik kullanımına karar vermeden önce hekiminiz bir takım testler yapacaktır. Bakteriyel bir enfeksiyon olduğuna karar veririse antbiyotik başlayacaktır . Bunun dışında her ateşte antibiyotik kullanılması gerekmez. Çünkü çocuklarda ateşin en sık sebebi viral enfeksiyonlardır ve gereksiz antibiyotik kullanıldığında çocuğunuza yarar değil zarar verebilirsiniz.

Dr. Ali Kaya