
İspanya'da temaslard bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iş fırsatları konferansında konuştu. Türk-İspanyol iş birliğinin altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, dinleyicilere İspanyolca atasözüyle seslendi: Kimin dostu arkadaşı varsa onun bir hazinesi vardır.
KILIK KIYAFETİN SERBEST BIRAKILMASI
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin okullardaki kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yönetmeliği sorması üzerine Erdoğan, "Bunlar hep bir talebin neticesinde atılan adımlardır" dedi.
Başbakan Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve savunma sanayine yönelik ilişkileri görüştüklerini belirterek, "Özellikle siyasi boyutlarda İspanya AB sürecinde bize hep destek oldu. Türkiye 50 yıldır AB kapısında. Biz sabırla yolumuza devam ediyoruz, dersimize çalışıyoruz. Türkiye İspanya ilişkilerinde 8 milyar Euro gibi dış ticaret hacmine sahip oldu. İlişkilerimiz artarak devam ediyor. Ülkemizde 400'ü aşkın İspanyol girişimci kurum bulunuyor. Şu an Türkiye 2023 hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. krizden çıkarken mali disiplinden taviz vermedik ve bunu da başardık. İşsizliği gidermemdeki istikrarımız devam ediyor. Bizler son iki buçuk yılda İspanya'nın dönem başkanlığından sonra hiçbir faslın açılmayışından dolayı memnuniyetsizliğimizi dile getirdik" dedi.
"SURİYE KONUSUNDAKİ HARCAMAMIZ 400 MİLYON DOLARI AŞTI"
Erdoğan Suriye'deki gelişmelere de değinerek, "Bu dünya zorbalara kalmamıştır. Siyasetçi adil olduğu sürece karşılığını bulur. Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımazb sonunda süriyenin başındakilerin de uğrayacağı netice budur. Bunu inanarak söylüyorum. Bizim Suriye konusundaki harcamamız 400 milyon doları aşmıştır. Biz lojistik desteğimizi vermeye devam edeceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Avrupa'da yeni bir ırkçılık olarak İslam karşıtlığı konusunda da endişemiz var. Siyasilerin tedbirler alması gerekiyor. Kamuoylarımızın gerçek dışı bilgilerle zehirlenmesine müsade etmemeliyiz" dedi.
"HERKES GÜCÜ YETTİĞİNİ EVLADINA GİYDİRSİN"
Başbakan Erdoğan gazetecilerin okullardaki kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yönetmeliğe dair sorusuna, "Siyasette bir gerçek vardır. Attığınız her adımı beğenenler olur, beğenmeyenler olur. Ülkemizde yıllarca tek tip giyim tarzı hep eleştiri konusu olmuştur hatta komünist ülkelerde 90'larda kaldırıldığı konuşuldu. Herkes gücü yettiğini evladına giydirsin. Bunlar hep bir talebin neticesinde atılan adımlardır. Yapılan bu iş kamuoyu araştırmalarına dayanılarak yapılmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde yanıt verdi.
"İNSANSIZ HAVA ARACI ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan, İspanya programı çerçevesinde katıldığı toplantıda İspanya'daki Türk yatırım rakamının 7 milyar euroyu aştığını belirterek, "İkili ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye'deki önemli kamu ihalelerini kazanan şirketlerin sayısının artmasıdır. Marmaray Projesi'nde Hızlı Tren projeleri, Ankara metrosu gibi projelerde İspanyol şirketleri yer aldı" dedi.
Hükümet olarak son on yılda yaptıkları hizmetleri anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Göreve geldiğimizde 6 bin 100 km bölünmüş yol yapılmıştı. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de hızlı tren yoktu. Şu anda yaklaşık bin km hızlı tren hattımız var. İnşaa edeceğimiz yeni havalimanlarıyla birlikte yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkartacağız. İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü, altına tüp geçit ve Çanakkale'ye yeni bir köprü inşaa edeceğiz.
2023 vizyonu paralelinde ülkemizde savunma sanayi alanında ilk 10 ülke arasına koymaya çalışıyoruz. Altay tankı, insansız hava aracı üretimine başlayacağız. Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi olan Milgem savaş gemisini denize indirdik. Atak helikopterini tasarladık. İspanyol şirketlerin yenilenebilir enerji alanında yeni işbirlikler planlıyoruz. Uluslararası birikim ve tecrübeye sahip İspanya'nın bu üretim alanlarındaki payını arttıracağına eminim."
"NOTUMUZ OLMASI GEREKEN SEVİYENİN ALTINDA"
Ekonomik krizden bütün ülkelerin etkilendiğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye 2002'den itibaren yapısal reformlara imza attığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaptığımız reformlar sayesinde ekonomik krizin etkilerini çok az bir seviyede etilendi. Ekonomimiz ortalama yüzde 5.3 oranında büyüdü. Yüzde 9.2 oranında 2010 yılında büyüdü. Bu yıl artan cari açığımızı da düşünerek büyümede kontrollü olarak büyüyoruz. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız 135 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu itibariyle 150 milyar doları aşacağız. Bankalarda sermaye yeterlilik oranını yüzde 8'den yüzde 12'ye yükselttik. Bankalardaki sermaye yeterlilik oranı yüzde 16. Bir kredi derecelendirme kuruluşu notumuzu yükseltti. Bizim notumuz olması gereken seviyenin altında. Ben kredi notlarının bir çoğuna pek de inanmıyorum. Ülke batıyor ama kredi notları artıyordu bu nasıl iş. Bugün öğrendim, İspanya'da faizlerde düşüş var bu da güzel bir gelişme var. Küresel krizin İspanya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde ağır seyrettiğini biliyoruz."
AB'NİN BORÇ KRİZİ
"AB borç krizinin üzerinden gelerek tekrar borç sorunundan kurtulması Türkiye bakımından da dünya bakımından da önemli" diyen Başbakan Erdoğan, Avrupa ekonomilerinin bu krizden güçlenerek çıkmasını umut ettiklerini belirtti. Erdoğan şunları kaydetti:
"Türkiye ve İspanya arasında bir iş forumunun oluşturulmasını planladık. İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizi üçüncü ülkeler kapsamında genişletmemiz gerekli. Bazı İspanyol şirketleri Türkiye'de kurduğu fabrikalarla Kafkasya, Orta Asya ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Çin'den sonra bizim müteahhit firmamız dünyada ikinci sırada inşaat sektöründe. Türk ve İspanyol iş adamlarının dinamizmine inanıyoruz."