BDP'yi korkutan Barzani ziyareti

BDP'yi korkutan Barzani ziyareti

Irak Kürdistan Bölgesel (IKBY) Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye'ye geldi. Barzani, iki gün sürecek temaslarında ilk olarak bugün İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

DEMİRTAŞ DA ABD YOLCUSU

Türkiye'de bu ziyaret gündemin ilk sırasında yer alırken bir dikkat çekici ziyaret de BDP'den geldi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ABD'ye gidecek. Ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, 'ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ile bir temasımız olabilir. Ayrıca senatörlerle temaslarımız olabilir' dedi.

PKK'YA SİLAH BIRAK ÇAĞRISINDA BULUNACAK

Yarın Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek olan Mesud Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelecek. Barzani'nin halen Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile de bir araya gelmesi planlanıyor; ancak henüz taraflardan teyit gelmedi. Ziyaret, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Haşimi'yi hedef almasından kaynaklanan gergin bir döneme denk geliyor. Barzani, önceki hafta da ABD'de temaslarda bulunmuştu. Ziyaretteki önemli gündem maddelerinden birisi, Irak'taki siyasi gerginlik diğeri ise terörle mücadele olacak. Barzani, yakın zamanda Erbil'de Ulusal Kürt Konferansı'nı toplamayı planlıyor. Mesud Barzani'nin burada terör örgütü PKK'ya silah bırakma ve demokratik mücadele çağrısında bulunacağı belirtiliyor.

BARZANİ'NİN SÖZLERİNE YANIT VERDİ

Barzani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin netleşmesinin ardından BDP cephesinden temkinli açıklamalar gelmişti. Türkiye'nin Barzani ile yaptığı görüşmeler BDP tarafından eleştirilmişti. En sert tepki de Demirtaş'tan gelmişti.

Bugün Türkiye'ye gelecek olan Barzani'nin, Türkiye ve ABD tarafından "Kürtlerin ortak lideri" haline getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Demirtaş, "Onun üzerinden bütün Kürtler ile ilişki kurmak istiyorlar. Barzani iyi bir politikacıdır, bölgesel bir liderdir, iyi bir siyasetle bölgesini federal bölge yaptı ve bağımsızlığa götürüyor ama aynı karşılık Türkiye, İran ve Suriye Kürtlerinde yok. Kürtler, Talabani ve Öcalan'a karşı da aynı hissiyatı duyarlar. Bu liderlerden birini öne çıkarıp, alternatif haline getirip onun üzerinden sorunları çözme girişiminin sokakta, Türkiye Kürtlerinde karşılığı yok. Barzani'nin PKK üzerinde ikna gücü ancak Türkiye'de hükümetin çözme sürecine girmesi halinde olabilir, Barzani'nin Öcalan gibi PKK üzerinde talimat ve askeri bir baskı uygulama ve yönetme gücü de yoktur." demişti.

BARZANİ KÜRTLERİN ÇIKARINI İSTER

Barzani'nin öncülük etmek istediği, Türkiye'nin de destek verdiği Kürt Konferansı'nın "sırf PKK'ya silah bıraktırma amaçlı" olması halinde toplanamayacağını söyleyen Demirtaş, "Barzani dikkatli olacaktır ve PKK'nın silah bırakmasını hedefleyen bir konferansın yükünü üstlenmeyecektir. Türkiye de çözüm yönünde bir taahhüt altına girmezse Barzani, Kürtler nezdinde itibarını düşürecek bir pozisyona girmeyecek. O yüzden konferans süreci Türkiye'nin istediği gibi gitmeyecektir. Barzani, Kürtlerin çıkarına olmayan bir plana girmeyecektir" yorumunu yapmıştı.