CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, CHP'li milletvekillerinden oluşan heyetin Hatay ziyaretine ilişkin Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Hatay'a bir panel için gittiklerini ve Suriye'li mültecilerin bulunduğu kampları da ziyaret etmek istediklerini belirten Güneş, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) gerekli iznin alınmasının ardından kendilerine istedikleri her hangi bir mülteci kampını ziyaret edebileceklerinin söylendiğini kaydetti.
Güneş, kendisinin ''ilginç olacak'' diye Apaydın Kampı'nı ziyaret etmek istediğini ve bunu Ankara'daki AFAD'a bildirdiğini ifade ederek şöyle konuştu:
''Ancak AFAD Başkanı, bunun mümkün olmadığını, iznimizin de bulunmadığını söyledi. Ben de, iznimizde bütün mülteci kampları için izin verildiğini söyledim. Bir güvenlik sorunundan bahsetti. Kampın özel bir kamp olduğundan, bu kadar büyük bir heyetle girmemizin doğru olmadığını söyledi. Ben de mültecilerle görüşmek istemediğimi, ısrarla söyledim. 'Hangi kampa gidersem gideyim, mültecilerle temasta bulunmayacağım, doğrudan yetkililerden bilgi almak istiyorum ve çıkacağım' dedim. Olmayacağı söylendi.''
Mültecilerin farklı niteliklerine göre ayrı kamplara konulmasının nedeninin anlamadıklarını belirten Güneş, bir ülkeye mülteci olarak giren birinin, ülkesinde mesleği ve konumu ne olursa olsun artık mülteci statüsünde bulunduğunu söyledi.
Kendilerine, ''Gelenlerle ilgili görüşme konusunda mültecilerin olurunun alınması gerekiyor'' denildiğini belirten Güneş, ''Mültecilerle görüşmeyeceğim, basın mensupları da girmeyecek dedim. O halde de kabul etmediler. Bir milletvekilinin o kampın ne halde olduğu hakkında, yetkililerden dahi bilgi alacak kadar imtina ediyorlar, saklıyorlar. Mesele burada. Karanlık olan nokta orası'' şeklinde konuştu.
Bu kampta neler olduğunun henüz aydınlatılmış olmadığını savunan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu kampın farklı olduğunu Türk kamuoyu yeni öğrendi. Bizim bu girişimimiz sayesinde farklı bir mülteci kampının olduğu ortaya çıktı. Diğerlerinden farklı olduğunu ikrar ettiler. Dünyanın hiç bir yerinde bir milletvekili kendi ülkesinde bulunan bir sığınma kampını göremez diye bir uluslararası hüküm yoktur. Sığınmacıların ne koşullarda olduğunu bir milletvekili girer ve konuşur. Bunu engelleyen uluslararası her hangi bir hüküm yok. Türkiye, Suriye ile olan ilişkisini başka bir ülkenin telkiniyle, ABD'yi kastediyorum, dışişleri bakanları sıklıkla bir araya gelerek, Suriye'nin geleceğini konuşuyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk defa başka bir ülkenin içişlerine karıştığı batı medyasında iddia ediliyor ve Türkiye suçlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa bir komşusuna silah satmakla, yahut da bunun yolunu açmakla suçlanıyor.''
O kampta generallerin olduğunu önceden bilmediklerini ifade eden Güneş, ''Biz orada generallerin olduğunu bilerek gitmedik ki, 'bu kampla ilgili bir takım iddialar var, gidelim bu kampı görelim' dedik. Bizim için bütün insanlar eşittir ve aynıdır. Statüsü ayrı diyorlar, statüsünün hangi konularda ayrı olduğunu açıklamış değiller. Bu kampın asli niteliği kamuoyunu aydınlatmış değil. Biz hala Apaydın kampının kapkaranlık bir kamp olduğunu düşünüyoruz.'' diye konuştu.
Oradaki subayların can güvenliği açısından ziyaretin uygun görülmediğiyle ilgili de Güneş, ''Bizim herhangi bir can güvenliğini tehdit edecek bir konumumuz mu var? ne ayıp bir şey. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir kampı ziyaret etmemiz ne bakımdan kötü niyetli olabilir ki. Bugünkü açıklamalar CHP'yi de kamuoyunu da aydınlatmış değildir'' yorumunu yaptı.