
Anadolu Yakası'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan Kadıköy-Kartal Metrosu, bugün açıldı.
Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL olan Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve yerin 30 – 40 metre altında inşa edilen 16 İstasyondan oluşuyor.
Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbulluları daha fazla toplu taşıma kullanmaya davet etti.
İSTASYON SAYISI 19'A ÇIKARILACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği hat üzerinde yer alan istasyonlar ise şöyle: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal.
Daha sonra bitirilmesi planlanan Yakacık, Pendik, Kaynarca ilavesiyle toplam istasyon sayısının 19'a çıkarılması planlanıyor.
Erdoğan'dan önce kürsüye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı. Topbaş yaptığı konuşmada "Bir şehrin medeniyet ölçüsü, orada yaşayan insanların toplu taşımayı ne kadar kullandığıyla ölçülür. Dünya yerel yönetimleri arasında metroya bu kadar büyük yatırım yapan tek şehir İstanbul'dur. Bizler burada tarihe tanıklık ediyoruz. Günde 1,5 milyon insana hizmet verecek." dedi.
Kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bugün açılışını yaptığımız Kadıköy - Kartal hattının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
KADIKÖY - KARTAL 29 DAKİKA
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
"Yarın arefe, ertesi gün inşallah bayram. Böyle anlamlı bir günde bu açılış çok önemli. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu metro hattını kullanacak İstanbullu kardeşlerime hayırlı yolculuklar diliyorum. 2005 yılında ilk temelini yine böyle bir törenle hep birlikte atmıştık. Yaklaşık 7 yılda 3.1 milyar dolar finansmanla 22 km uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 m altındaki hattı tamamlıyoruz. 1.5 dakikada bir Kadıköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kulanacağını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu hattı Kaynarca'ya kadar uzatacağız. Avrupa Yakası'na geçiş de kolaylaşacak. Kadıköy - Kartal hattı 29 dakikaya inecek.
TRENLERDE MAKİNİST YOK
Anadolu Yakası'ndaki bu ilk metro hattımızın teknolojik alt yapısı bir devrim niteliğinde. Trenlerde makinist bulunmayacak. Kumanda merkezindeki arkadaşımız treni mouse yardımıyla hareket ettirecek. AK Parti ilklerin iktidarıdır. Kasaba mantığıyla iş yürütenlerin bugüne kadar attığı adımlardır bu ülkeyi geride bırakan.. AK Parti iktidarı şehiciliğin, yani Medine, yani medeni olmanın ifadesidir.
Kadıköy - Kartal metro hattı dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi. Engelli kardeşlerimizi ihmal etmedik. Onları da düşündük. Görme engellilerin, fiziki engeli olan kardeşlerimizin en kolay şekilde kullanabilmesi için her türlü önlem alındı. Öncelikle bu hatla, zaman noktasında çok büyük tasarruf yapacağız. Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, İstanbul'a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız.
İLK YILDA 572 OTOBÜS, 1.227 MİNİBÜS TRAFİKTEN ÇEKİLECEK
Eğer bu hat (Kadıköy - Kartal metro hattı) yapılmasaydı, Kadıköy - Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.
RIHTIM CADDESİ TRAFİĞE KAPATILACAK
Sizlerle bir şey paylaşacağım. Sevgili İstanbullular.. İstanbul Türkiye'nin değil dünyanın gözdesi. Bu şehrin tamir ve bakımlarını süratle bitireceğiz. Bunu yapmak durumundayız. En uygun mevsim bu mevsim. "Her kutlu doğum zor olur" bunu biliniz. Bu metro hattının inşasıyla birlikte bu Kadıköy'ün de çehresi değişiyor. Rıhtım Caddesi trafiğe kapatılıyor. Eski minübüs ve otobüs duraklarının olduğu yeri halka açıyoruz.
Bu hattın inşasında yer alan bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Kendilerini kutluyorum. Hattın vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Ulaşımı rahatlatmak için hız kesmeden büyük yatırımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. İstanbul çok uzun yıllar çarpık bir şekilde büyüdü. Ve baştan gerekli önlemler alınmadı. Bir yandan geçmişe çözüm bulmaya, bir taraftan da çözüm üretmeye çabalıyoruz. Araç trafiğine çare bulmak durumundayız. Zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Bunları da süratle gidereceğiz.
BU PROJELER DE BİTECEK
Önümüzdeki yılın 29 Ekim'ine Marmaray'ı yetiştirmeye çalışıyoruz. Denizin altından bu sistemi yetiştirmek de bize nasip oluyor. Tüp geçiti de 2015'e yetiştiriyoruz. Artık otomobiller bu iki katlı tüp geçitten geçecek. Eskişehir -İstanbul arası yüksek hızlı treni bitiriyoruz. Bitmedi; İstanbul - İzmir otoyolunu yapıyoruz. İstanbul - İzmir arası da yakın hale gelecek. Bitmedi; Yeni bir adım atıyoruz. 3. köprünün ihalesini yaptık. Ağır vasıtaları yoğunlukla 3. köprüden geçireceğiz.
BAYRAM BOYU ÜCRETSİZ
Birazdan trenle gideceğiz. Sayın başkan bayram boyunca bu tren ücretsiz olacak. Bütün vatandaşlarımız bayram boyu konforunu yaşamış olsunlar.
17 Ağustos depremini hatırlatan Başbakan "Bir daha böyle acılar yaşamak istemiyoruz" dedi.
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın bayramlarını tebrik ediyorum. Başta Suriye'deki vatandaşlarımıza yardım diliyorum. Orada da hak hakim olacaktır; buna inanıyorum. Çünkü zulm ile abad olunmaz. Er ya da geç hak hakim olur.
Arakan'daki kardeşlerimiz.. Birileri Dışişleri Bakanı'nın orda ne işi var dediler.. Ah ah o tablolar, insana saygısı olan varsa Türk'ün niye gittiğini çok iyi bilir. Aziz milletim bu millet Hint yarım adasındaki zulme buradan donanma kaldıran millettir. Biz böyle bir tarihin varisleriyiz. Dünya üzerindeki mağdur tüm insanlığa ben Ramazan Bayramı'nın hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Sizlerden de dua bekleyen kardeşlerinize yüreklerinizi açmanızı, hayır dualarınızı esirgememenizi rica ediyorum.
MEDYA KİMİN YANINDASIN?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zor, tahammül, sabır ve acılara karşı metanet isteyen bir ramazan ayının geride kaldığını belirterek, ''Ramazanın ruhuna, anlamına tamamen ters bir şekilde, her türlü kutsalı çiğneyerek ramazan ayında da kan akıtan teröristlere karşı, açık ve net söylüyorum televizyon kanallarına, onların avukatlarını, onların meddahlarını çıkartan medyaya karşı tavrım vardır, bundan sonra da olacaktır. Kimin yanında olduğunu söyleyeceksin? PKK'dan mı yanasın, milletten mi yanasın?" dedi.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK METROSU
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından kurdele kesimine geçildi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan, ayrıca Anadolu Yakası'nın da ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kadıköy - Kartal Metrosu, Kadıköy ile Kartal arasındaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacak.
HAT UZUNLUĞU 24,5 KM'YE ULAŞACAK
Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.
Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı için 144 vagon alındı.
GÜNDE 1.26 MİLYON YOLCU
1 milyon 266 bin kişilik günlük yolcu taşıma kapasitesine sahip hatta yer alan trenler saatte maksimum 80 km hıza ulaşabiliyor. İstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar başlangıçta 2.5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek. Çift hatta tünel uzunluğu 44 km olan hatta yolculuk yapan bir vatandaş, günde 61 dakika bir yılda ise 15 gün zaman tasarrufu sağlayacak.

METROBÜSE VE MARMARAY'A AKTARMA
Bu hatta binen yolcular, Ünalan İstasyonu'nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayır Kavşağı'nda yer alan Metrobüs durağından Avrupa Yakası'na geçebilecek. Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'nun üst katına konuşlanacak Marmaray İstasyonu'na geçilerek, buradan da Boğaz Tüpgeçişi yoluyla karşıya geçmek mümkün olacak. Ayrıca Kadıköy İstasyonu'ndan 25-30 metre yürünerek, tüm deniz ve otobüs hatlarına ulaşılabilecek.
Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise şöyle olacak:
Kartal'dan - Kadıköy'e: 32 dakika
Üsküdar'a: 35 dakika
Yenikapı'ya: 47 dakika
Taksim'e: 55 dakika
Otogar'a: 66 dakika
Hacıosman'a: 79 dakika
Havalimanı'na: 79 dakika
Olimpiyat Stadı'na: 89 dakika
KADIKÖY MEYDANI YAYALAŞACAK
Kadıköy - Kartal Metrosu'nun işletmeye açılmasıyla birlikte Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu'ndan itibaren araç trafiğine kapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesi tamamen trafiğe kapatılacak.
Daha önce otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul 60.000 m2 büyüklüğünde yayalaştırılmış bir meydana kavuşacak.
Kadıköy Metro İstasyonu'nu kullanan yolcular, araç trafiğine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve 760 araç kapasiteli İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek.
VAGONLARIN ÖZELLİKLERİ
* Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.
* Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.
* Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma.
* Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.
* Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.
* Vagonların kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren "Dinamik Yol Haritası" üzerinde, diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları da görülebilecek.
* Yolcuları bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran).
* Araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital "OK" göstergesi.
* Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara ve titreşim, ses ve yangın izolasyonuna sahip.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış