Erdoğan'ın D-8 zirvesindeki konuşması

Erdoğan'ın D-8 zirvesindeki konuşması

D-8 zirvesindeki konuşmasında bölgesel istikarar ve demokrasiye dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günümüzde hırs ve kanaat kavramalarının yer değiştirdiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Kanaat kavramının hırs kavramıyla yer değiştirdiği bu dönemde bu ekonomik krizlerin yaşanması normaldir. Daha derin krizler yaşanmaması için bencillik üzerine kurulu ekonomi anlayışı gözden geçirilmelidir. D-8 olarak buna öncülük edebiliriz. 1 milyarın üzerinde bir nüfusa sahip bir toplumuz.

BÖLGESEL SAVAŞ VE İÇ SAVAŞ

Bölgesel barışın olmadığı yerde istikrardan söz edilemez. Demokrasiyle ekonomiyi atbaşı götürmek zorundayız. Bu noktada bölgemizi tehdit eden bu tür savaş ve iç savaşlar bizim ekonomik performansımızı da aşağı çekmektedir. Özellikle bizler müslümanız. Bizler şahsi beklentilerimizden ziyade birbirimizin kardeşiyiz. Hiçbir ülkenin sırf kendi çıkarı için bölgede masumların kanının akıtılmasına destek verme hakkı yoktur olamaz. Refah ve huzuru tehdit eden konularda ülkelerin daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğine inanıyorum.

D-8 içinde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi KOBİ'lerin geliştirilmesi, Sivil Havacılık alanında işbirliklerinin artırılması gerekiyor. Ticaretin artması beraberinde kırsal kalkınma bankacılık enerji sağlık alanlarında ortak projeleri hayata geçirmeliyiz. Yoksulluk ve gıda güvenliği alanlarında da söz sahibi haline gelmeliyiz. Küresel vizyon doğrultusunda D-8 BM'nin ilgili ajansları OPEC Afrika Birliği gibi kurumlarla da işbirliği halinde olmalı.

D-8'in önümüzdeki dönemde ekonomisi yükselen bir platforma dönüşeceğine inanıyorum. D-8'i bir umut ışığı haline getirebiliriz. D-8'in küresel bir güç haline getirilmesini sağlayabiliriz."