Gölge CIA'nın Erdoğan notları

Gölge CIA'nın Erdoğan notları

2010 Şubat tarihli yazışmada Stratfor'un kurucusu Friedman, eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'ın "Erdoğan İsrail ile ipleri koparıp, İslam Dünyası'na yaklaşmak istiyorum dedi" sözlerini aktarıyor

ERDOĞAN İSRAİL'LE İPLERİ KOPARACAK

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, Stratfor'un gizli yazışmalarında dünyanın gündeminde olan İsrail'in İran'a olası bir saldırısı ile ilgili öngörüler önemli bir yer tutuyor. İstihbarat kuruluşunun direktörü George Friedman, Şubat 2010'da "Istırap acısı üzerine" başlıklı bir e-postada eski ABD Dışişleri Bakanı, "kulağı delik" siyasi uzman Harry Kissinger ile yaptığı bir toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakış açısıyla ilgili öğrendiği ilginç bir bilgiyi paylaşıyor. Kissinger'ın İsrail'in "panik" içinde olduğunu ve İran'a saldıracağını düşündüğünü aktaran Friedman, "Erdoğan ona açık bir şekilde İsrail ile bir noktada ipleri kopararak İslam Dünyası'na yaklaşmak niyetinde olduğunu söylemiş. Erdoğan İslam Dünyası'nın lideri olmayı hedefliyor" diye yazıyor.

SALDIRI TÜRKİYE'Yİ GÜÇLENDİRİR

Friedman yazışmada İsrail ve ABD'nin İran'a saldırması halinde, bunun Türkiye'ye yarayacağına kanaat getiriyor. Friedman şahsi görüşünü şöyle ifade ediyor: "Türkiye hem İsrail hem de ABD ile köprüleri atar. Böyle bir durum Erdoğan'ın aradığı fırsat olabilir. İran daha görünür hale gelir ama daha güçlenmez. Saldırıdan bir yıl sonra Türkiye'ye yönelik bağımlılığı artar. Kanaatimce bunun sonucu Türkiye'nin güçlenmesi olur."

İsrail'in İran'a saldıracağı konusunda Kissinger'a katılmadığının altını çizen Friedman'a göre ABD'nin önce davranarak İran'a müdahale eden taraf olması daha muhtemel. Ancak Friedman bu konuda temkinli bir şekilde ekliyor: "Henüz net olarak belirlenmiş bir çizelge yok."