Görmez: Peygamber Efendimiz bu ibadeti bir kez yaptı
AA

s

Hac'da yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Çünkü Peygamber efendimiz bu ibadeti hayatında bir kez yaptı. Ben inanıyorum ki üç kez yapsaydı şimdi biz daha kolay yapıyor olacaktık, ama bir kez yaptığı içinde nerede ikamet ettiyse, nerede konakladıysa, nerede gecelediyse, nerede nasıl hareket ettiyse, herkes öyle hareket etmek istiyor." dedi.

"HAC OLMAZSA OLMAZ"

Anadolu Ajansı editör masasına konuk olan Görmez, "Haccın olmazsa olmaz" olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Bu fıkıh konusu aynı zamanda, haccın bir olmazsa olmazları var. Rükünleri bir de ruhsatları var. Çünkü Peygamber efendimiz bu ibadeti hayatında bir kez yaptı. Ben inanıyorum ki üç kez yapsaydı şimdi biz daha kolay yapıyor olacaktık ama bir kez yaptığı içinde nerede ikamet ettiyse, nerede konakladıysa, nerede gecelediyse, nerede nasıl hareket ettiyse, herkes öyle hareket etmek istiyor. Fakat bizim alimlerimiz dediler ki, 'Burada bir zorluk var, eskiden buraya 100 bin, 200 bin kişi geliyordu ama şimdi milyonlar geliyor, bu milyonların aynı anda Mekke'yi terk edip, Mina'da gecelemesi mümkün değil.' Yani nitekim birkaç sene, gece sabaha kadar arabalarında bekleme zorunda kaldılar, Mina'ya ulaşamadılar. Tüm bu hacılar, Müzdelife'ye eğer 'biz sabahı bekleyeceğiz' diye karar verirlerse Arafat'takiler gelemez. Yani bize tahsis edilen mekan dar bir mekan, o zaman Arafat'ta vakfeye duran ve Müzdelife'ye gelmeyi bekleyen kardeşlerimizin asıl ibadetlerini önlemiş oluruz."

HAC İBADETİNİN AMACI ÜZERİNDE DURULDU

Hac ibadetinin amacı, konusu üzerinde de durduklarını aktaran Görmez, "Sadece günah çıkarmaya gittiğiniz bir ibadet olmaktan haşa çıkarıp bunu bizim bireysel hayatımızı, toplumsal hayatımızı inşa eden, bize ruh veren, gerçekten o deruni dünyamıza yolculuk yapma imkanı sunan, bir ibadet olması içinde ayrıca eğitimlerimizin de şeklini değiştirmekle uğraşıyoruz ama bunu henüz tam olarak başarabilmiş değiliz." dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)