Günay'ın şehit cenazesindeki çıkışı tartışma yarattı

Günay'ın şehit cenazesindeki çıkışı tartışma yarattı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Antalya'da şehit cenazesinde o sırada cenaze marşı çalan askeri bandoyu "Halk tekbir getirecek, kesin" diyerek susturması yeni bir tartışma başlattı.

BİZİM ADETLERİMİZDE CENAZE MARŞI YOK

Bir grup "Bu işler yıllardır belli bir rituel ve tören ciddiyetiyle kurallar çerçevesinde hep böyle yapıldı. Askeri bandonun susturulması bir hataydı. Tekbirin yeri ayrı bandonun yeri ayrı. Bu saatten sonra birileri daha kalkıp her cenaze töreninde burada cenaze marşının da askeri bandonun da işi yok çekip gitsinler derse ne yapılacak" derken, diğer bir grup ise "İnsanların o andaki duyguları, Allahuekber diyerek tekbir getirmek ise bando anlamsız, ne işi var. Bizim gelenek ve adetlerimizde cenaze marşı yok. Tabii ki tekbir getirilecek. Burası müslüman ülke. Bakan iyi yapmış" diye karşı tepkide bulundu. Bir kesim de, sol kökenli olan CHP kökeninden Ertuğrul Günay 'ın bu çıkışını anlamlı buldu. Ve farklı yorumlar da yaptı.

GÜNAY'IN FIRÇA ATTIĞI O ANLAR

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

‘İNSANLARIN BEKLENTİSİNE CEVAP VERDİM'

Şehit Osman Çelik'in cenaze töreninde 'Cenaze Marşı' çalan askeri bandoyu susturan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tören sonrasında bu hareketine açıklık getirdi.

ERTUĞRUL GÜNAY: GEREĞİNİ YAPTIM

Büyük kentlerdeki cenazelere protokol üyelerinin katıldığını ve cenazelerin daha çok bir resmi tören halini aldığını kaydeden Bakan Günay, "Protokol ağırlıklı törenlerde, kentlerde askeri bandonun Cenaze Marşı çalması doğal olabilir. Ancak burası küçük bir köy ve insanlar acılarını yaşamak, evlatlarını tekbirler, dualarla son yolculuğuna uğurlamak istiyor. Buna saygı göstermek gerekiyor. Ben de insanların bu beklentisine cevap vererek gereğini yaptım ve bandonun marş çalmamasını istedim" diye konuştu.

10 güvenlik görevlisinin şehit düştüğü kaza sonrasında köylülerin askerlerin yardımına koştuğunu da hatırlatan Bakan Günay, "Bölge halkı kaza sonrasında adeta yardım için seferber oldu. Birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri sergilendi. Bu acı olay sonrasında böyle bir durum gördük" dedi.