
Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink, Taraf gazetesine yaptığı açıklamada, Ömeroğlu'nun önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda AKP'nin oylarıyla, kamuoyunda "ombudsmanlık" olarak bilinen kamu başdenetçiliğine seçilmesini kabul edemediğini söyledi. Orhan Dink, 301. maddeden verilen cezayı ve o cezanın onanmasını "ağabeyinin ölüm fermanı" olarak nitelendirdi.
AİHM "YANLIŞ KARAR" DEMİŞTİ
Açılan dava ve yaratılan atmosferin, ağabeyinin öldürülmesinde etkili olduğunu vurgulayan Dink, şöyle konuştu: "Bu kararın bir ölüm fermanı olduğunu biliyoruz biz. Bunun altında imzası olan hem ilk mahkeme hem de Yargıtay yargıçları vardı. Türkiye'yi sadece zor durumda bırakmadılar, ağabeyimi de elimizden aldılar. Sonuç olarak bu dava AİHM'e gitti. AİHM bu konuda bunun bir ifade özgürlüğü olduğunu, o yazıda hakaret unsuru bulunmadığını, Türkleri aşağılamadığını, ilk mahkeme ve Yargıtay'ın kararlarının yanlış olduğunu söyledi. AİHM, bu sebeplerle Türkiye'yi cezalandırdı ve bu konuda bir şeyler yapması için önerilerde bulundu."
ADIM ATILMADI, TERFİ ETTİRİLDİ
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda, Türkiye'yi mağdur duruma düşüren kararların, karar alıcılar tarafından telafi edilmesi gerektiği yönünde ifadeler bulunduğunu anımsatan Dink, şunları söyledi: "Ancak Türkiye bu konuda hiçbir adım atmadı. Aksine bugün karşımıza böyle bir terfiyle geliniyor. Sorun, Türkiye'nin adalet ve hukuk sistemiyle ilgili. Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde iyi adımlar atmasını beklerken ben bir özeleştiri beklerim. O gün ağabeyim hakkında alınan kararların hepsi yanlıştı. Türkiye'deki hukuk sistemi bu konuda yanlış bir karar verdi. Ama sonra hiçbir şey yapılmadı. Maalesef geldiğimiz nokta bu."
MEHMET NİHAT ÖMEROĞLU KİMDİR?
Antakya'da 1947 yılında doğan Ömeroğlu, liseyi bu şehirde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun olan Ömeroğlu, Antakya'da hâkim adayı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa hâkimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Ömeroğlu, 2005 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. Üye sıfatıyla Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyeliği de yaptı. Halen emekli Yargıtay üyesi. Hrant Dink'in, TCK'nın "Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesinden suçlu bulunmasına ilişkin kararda imzası bulunan 18 Yargıtay hâkimi arasında Mehmet Nihat Ömeroğlu da vardı.
ÖMEROĞLU'NUN SEÇİLMESİNE CHP VE BDP DE TEPKİLİ
Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun ombudsman seçilmesine CHP ve BDP de tepki gösterdi. Ombudsmanın tarafsız olması gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ömeroğlu'nun oğlunun nikah şahitliğini Başbakan Erdoğan'ın yaptığını anımsatarak, "Bu kişi tarafsız davranabilir mi? Halkımız bu kişiye nasıl güvenecek? Ömeroğlu, AKP'nin ombudsmanı olacak" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise, "Türkiye'de başka kimse yokmuş gibi Hrant Dink'e ceza verilmesi için uğraşmış hâkimlerden biri ombudsman seçiliyor. Milletle alay etmek gibi bir şey" diye konuştu.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür de, "Hukuk skandalına imza atan bir kişinin kamu denetçisi olarak seçilmesi, baştan, kamu denetçisine kamuoyunun güveninin sarsılacağı anlamına geliyor" dedi.