HSYK kararıyla 2 hakim açığa alındı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu şüpheliler hakkında tahliye kararı veren hakimler için olağanüstü toplantı düzenlemişti.

2 HAKİM AÇIĞA ALINDI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklular hakkında tahliye kararı veren iki hakimi, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar tedbiren açığa aldı.

HSYK 2. Dairesi, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.

3 POLİSİ TEHLİYE EDEN HAKİM DE AÇIĞA ALINDI

Daire, usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyonda tutuklanan 3 polisin tahliyesine karar veren nöbetçi Hakim Habil Kahraman'ı da tedbiren açığa aldı.

Dairenin hakimler hakkındaki kararları, oy çokluğuyla aldığı öğrenildi.

SON İKİ GÜNDÜR YAŞANAN GELİŞMELER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından şüphelilerin tahliyesine karar verildi.

Kararın ardından, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetim amacıyla 2 başmüfettiş görevlendirildi, denetim kapsamındaki inceleme ve soruşturma yetkilerine istinaden olaya el konuldu.

TAHLİYE ISRARI

32. Asliye Ceza Mahkemesi Hidayet Karaca hakkında verdiği "tahliye kararı"nda ısrar etti. Savcılığın gönderdiği dosyayı "tahliye kararları yerine getirilsin" diyerek infaz savcılığına geri gönderdi.

29. Asliye Ceza Mahkemesi ise, "10 Sulh Ceza Hakimliği'nin 'yok hükmünde kararı' yok hükmündedir" dedi.

TALİMATI TEKRAR İADE ETTİ

Mahkeme kararları,"Yok Hükmünde" sayan Sulh Ceza Hakimi ve kararı yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet Başsavcığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İstanbul İnfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu ise, 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "Tahliye kararları yerine getirilsin" talimatlı yazısını tekrar iade etti.

Yaşanan tüm gelişmelerin ardından HSYK, bugün yaptığı kritik toplantıda 2 hakimin açığa alınmasına karar verdi.