
Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Limasol bölgesinde Kıbrıs konulu bir konferansa katıldı.
MOLOTOFLU GAZ BOMBALI SALDIRI
Yunanistan'da meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Altın Şafak örgütünün uzantısı yaklaşık 150 kişi ELAM örgütü mensubu, molotofkokteyli ve gaz bombası atarak konferansı sabote etmek istedi. ELAM üyelerinin konferansa katılan diğer Kıbrıslı Rumları darp ettiği, Rum polisinin olayları kontrol altına almaya çalıştığı belirtildi.
Öte yandan, Rum yönetimi hükümet sözcüsü Hristos Stilyanidis, Talat'a yapılan saldırıyı kınadı ve olayın peşinin bırakılmayacağını açıkladı. Anastasiadis'in n Mehmet Ali Talat'a yönelik 100-150 kişilik Ulusal Halk örgütü 'ELAM 'grubunun eylemine "çok sert tepki" vereceği bildirildi. Talat'a saldırı yapan ELAM örgütü, "Talat'ın Kıbrıs'ta yeri yok" derken, Rum sözcü Hristos Stilyanidis,Ulusal Halk örgütü "ELAM terör örgütü" dedi.
KIBRISLI TÜRK GAZETECİ YARALANDI
Rum Politis gazetesine göre, "camları ve kapıları kırarak salona giren ELAM örgütü sempatizanları" Kıbrıslı Türk bir gazeteciyi yaraladı. Rum basınında yer alan haberlere göre, atılan molotof Talat'ın konferansını izleyen ABD Büyükelçisi John Koenig'in yakınına düştü.
3 KİŞİ TUTUKLANDI
KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a yönelik saldırı gerçekleştiren ELAM örgütünden 3 kişi tutuklandı.
TALAT OLAY ANINI ANLATTI
NTV canlı yayınına telefonla bağlanan Mehmet Ali Talat, güvenlik zaafiyetine işaret etti.Saldırının barış sürecinin devamı konusunda gözünü korkutmadığını ifade eden Talat, yaşananları şöyle anlattı:
"İstenmeyen bir olay. Bizim güneyde bulunmamızın nedeni barış için bir adım atmaktı. Çünkü herkes biliyor, bir görüşme süreci başladı. Bu süreç bir anlaşmayla sonuçlanırsa anlaşmanın kalıcı olması için tarafların birbirini anlaması ve saygı duyması lazım. Bir barış kültürünün yerleşmesi lazım.
Bu nedenle bir konferans vermek üzere Limasol'e gittim. Başlangıçta bir sorun yoktu. Konuşmama başladım, güzel bir toplantı oldu. Daha sonra dışarıdan sopalarla kapı ve pencerelere vurmaya başladılar. Daha önce de başıma gelmişti, 'gelir geçer' dedim. Ama bu kez çok kalabalıklardı.
Polis yeterli önlem almamıştı. İçeriye maçlarda kullanılan fişeklerden attılar. Korumalarımız hemen bunu dışarı attı. Güvenlik zaaafiyeti vardı. Bu Elam örgütü son derece saldırgan ve tehlikleli bir örgüt. Olayın arkasından beni sayın Anastasiadis aradı ve özür diledi. 'Böyle bir şeyin olması beni üzdü' dedi. 'Bu tür fanatiklerin, arzularımızı ortadan kaldırmalarına izin vermeyeceğiz' dedi. Konuyla ilgili yasal grişimlerin yapılacağını söyledi.
Bu olayların çözüm sürecini etkilememesi için her şeyi yapmamız lazım. Birbirimizi anlamazsak birlikte bir devlet oluşturamayız. Bunun için çalışacağız ve direneceğiz. Gözümüz korkmuş değil. Barış kültürünün gelişmesi için katkıda bulunacağız."
"SEMBOLİK EYLEM" DİYE AÇIKLAMA YAPTILAR
Elam örgütü ise, saldırının kayda değer olmadığını iddia ederek, olayın sembolik bir eylem olduğunu ileri sürdü.
AŞIRI SAĞCI ALTIN ŞAFAK'IN UZANTISI
Kıbrıs'ta faaliyet gösteren fanatik Elam örgütü, Yunanistan'da meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Altın Şafak örgütünün uzantısı olarak biliniyor. Türklere ve yabancılara karşı fanatik fikirleri savunan örgüt gençler tarafından da destekleniyor. Kıbrıs'ta elenizmi savunan Elam örgütü, daha önce de Larnaka kentindeki iki toplumlu bir etkinlikte Kıbrıslı Türklere saldırmış, olayda yararlanan Türkler olmuştu.