Paşa'nın emeklilik sırrı ne?

Paşa'nın emeklilik sırrı ne?

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen, ağustostaki Yüksek Askeri Şura öncesi istifa ederek emekliliğini istedi. Taşkesen, 28 Şubat sürecinde Cumhurbaşkanı Demirel'in başyaveriydi. Peki Taşkesen neden istifa etti?

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen, ağustostaki Yüksek Askeri Şura öncesi istifa ederek emekliliğini istedi. 2004'te tümgeneralliğe atanan Taşkesen, 28 Şubat sürecinde Cumhurbaşkanı Demirel'in başyaveriydi

Barkın Şık - Ankara

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen, sürpriz bir şekilde istifa ederek emekliliğini istedi. Taşkesen'in istifa dilekçesini geçen cuma işleme konmak üzere verdiği ve ardından izine ayrıldığı öğrenildi.

Tümgeneral rütbesi için en önemli makamlardan biri olan Kara Harp Okulu'nu komuta eden Taşkesen'in istifası, ağustos ayı başında yapılacak YAŞ toplantısının hemen öncesine rastladı.

Ancak 2004 yılında tümgeneralliğe atanan Taşkesen'in terfi sırasının henüz gelmediği, bu açıdan şura gündeminde bulunmadığı bildirildi.

2004'te tümgeneral

Taşkesen, 1974'te Kara Harp Okulu'ndan, 1986'da Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. 28 Şubat sürecinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "başyaverlik" de yapan Taşkesen, 2000'de tuğgeneralliğe terfi etti ve 2000-2004 arasında 1'nci Komando Tugayı Komutanlığı ve Kayseri İndirme Alay Komutanlığı görevlerini üstlendi. Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı da yapan Taşkesen 2004'te tümgeneralliğe terfi etti; 4'ncü Kolordu Komutan Yardımcılığı ve 1'nci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerine atandı.

Afganistan görevi

Taşkesen Şubat-Ağustos 2005 arasında da Afganistan'da görev yapan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti Karargâhı'nda Komutan Harekât Yardımcılığı görevini yürüttü.

Tümgeneral Reha Taşkesen, kurmay subayken başladığı hukuk fakültesi eğitimini tuğgeneralliğe terfi ettikten sonra bitirdi.

28 Şubat'ın kilit noktadaki ismi Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen, emekliliğini istedi. Kulislere göre, evli ve iki çocuklu Taşkesen'in emekliliğinin perde arkasında, "bir kadın yüzbaşıyla gönül ilişkisi" olduğu iddia ediliyor

Cumhurbaşkanı iken Süleyman Demirel'in başyaverligini yaparak Çankaya Köşkü ile Genelkurmay karargahı arasındaki iletişimi sağlayan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen sürpriz bir karar alarak emekliliğini istedi. Kara Harp Okulu Komutanlığı'nda da tümgenerallik rütbesinde de 2 yıl daha süresi bulunan ve 2 yıl sonra korgeneralliğe terfi etmesi beklenen Tümgeneral Taşkesen emeklilik dilekçesini vererek tatile çıktı.

Büyükanıt: Gereğini yap

Başkentte heyecan yaratan Taşkesen'in emekliliği "kişisel" nedenlerle istediği ileri sürülüyor. Tümgeneral Reha Taşkesen'in emeklilik dilekçesi vermesinin perde arkasında bir "aşk ilişkisi" bulunduğu iddia ediliyor. Başkent kulislerine yayılan iddia şöyle:

Evli ve iki çocuk babası olan 52 yaşındaki Tümgeneral Taşkesen, komutanlığını yürüttüğü Kara Harp Okulu'nda görevli 32 yaşındaki bir kadın yüzbaşı ile aşk yaşadı. Tümgeneralin, yüzbaşı ile telefon konuşmaları kaydedilerek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e gönderildi. Genelkurmay Başkanı da kasetleri Kara Kuvvetleri Komutam Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a iletti. Orgeneral Büyükanıt, Tümgeneral Taşkesen'le görüştü ve "gereğini yap" dedi. Bunun üzerine Tümgeneral Taşkesen emeklilik dilekçesini vererek eşiyle birlikte tatile çıktı.

Tümgeneral Taşkesen'in ise yakın çevresine olayı "bir dinci örgütün komplosu" diye değerlendirdiği ve şöyle dediği öğrenildi: "Harp Okulu'nun kantininde bira içmeyi serbest bırakmam da dinci çevrelerin tepkisini çekti. Eşimle telefon konuşmalarımız bile kaydedilmiş. Benim laikliğe ve Atatürk değerlerine ne kadar bağlı olduğum biliniyor. Bu sadece bana ve aileme karşı bir komplo da değil, benim üzerimden Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmayı hedefliyorlar."

2008'de Korgeneral olacaktı

28 Şubat sürecinin kilit noktadaki isimlerinden biri olan Tümgeneral Taşkesen'in Ağustos ayı başındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde emekliliğini istemesi şok etkisi yarattı. 28 Şubat sürecinde Sincan'da tanklar yürütüldüğünde, Demirel olayın aslını öğrenmesi için Kurmay Albay Taşkesen'i görevlendirmişti. "Parlak ve önü açık" komutan olarak tanınan Reha Taşkesen, Tümgeneral rütbesine 2004'te terfi etti. Taşkesen, bir yıl 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra Ağustos 2005'te Kara Harp Okulu Komutanlığı'na atanmıştı. Afganistan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nde (İSAF) 7 ay süreyle Komutan Harekat Yardımcılığı görevini de yürüten Taşkesen'in 2008'in Ağustosu'nda korgeneralliğe tergi etmesi bekleniyordu. 2004 yılında Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Zafer Coşkusu Yürüyüşü" ne tümgeneral Taşkesen de katılmıştı. Yürüyüşe, eşiyle birlikte katılan Taşkesen, 2 kilometre uzunluğunda ve 4.5 metre genişliğindeki Türk Bayrağı'nı Ulus'taki Atatürk heykeline kadar taşımıştı.

Milliyet/Vatan

Kaynak: Ensonhaber Haber Merkezi