ensonhaber.com

Türkiye'nin en tartışmalı dönemlerinden birinin mimarı daha hayatını kaybetti.

2000 yılında seçilen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolduğu 2007 yılı, son dönemin en büyük tartışmalarına neden olmuştu.

367'nin mimarı öldü

İktidarın Abdullah Gül'ü aday olarak gösterdiği Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, 367 tartışmaları arasında uzamıştı.

Bu tarihi tartışmanın fitilini ateşleyen eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, hayatını kaybetti.

84 yaşındaki Kanadoğlu, Türk hukuk ve siyasi tarihine ortaya attığı 367 kuralı ile geçmişti.

Kanadoğlu, bir süredir Başkent Hastanesinde tedavi görüyordu.

367 krizi

Cumhurbaşkanı'nı henüz halkın değil TBMM'nin seçtiği o dönemde Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu.

Kanadoğlu, 26 Aralık 2006'da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında, Anayasa!da belirtilen 367'nin sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğunu ortaya attı.

Bu tutum CHP tarafından da benimsendi.

Seçimleri yüzde 47, 354 vekille zaferle geçen AK Parti, 6 Mayıs'ta yapılan iki yoklamada 367'yi bulamadığı için seçim geçerli sayılmadı.

Bu süreçte devreye giren MHP, boykotu ortadan kaldırdı ve Abdullah Gül 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

Fazilet Partisi'ne kapatma davası

Vural Savaş'ın ardından başsavcılık görevine seçilen Kanadoğlu, Savaş'ın Anayasa Mahkemesinde Fazilet Partisinin ve Halkın Demokrasi Partisinin kapatılması istemiyle açtığı davalarda süreci yürütmüştü.

Sabih Kanadoğlu

Kanadoğlu, 20 Mayıs 1938'de Menemen'de doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesini bitiren Kanadoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1959 yılında mezun oldu.

Mesleğe Burhaniye hakim adayı olarak başlayan Sabih Kanadoğlu, sırasıyla Orhaneli ve Erzurum cumhuriyet savcılığı, Bingöl sulh hakimliği, Tokat ve Kırşehir ağır ceza mahkemesi başkanlığı, İzmir ceza hakimliği ile Bakırköy ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu.

19 Temmuz 1984 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen Kanadoğlu, 26 Aralık 1994 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 11'inci Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçildi.

Sabih Kanadoğlu, 21 Ocak 2001'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine başladı.

Kanadoğlu, evli ve üç çocuk sahibiydi.