TBMM 28 Şubat’ta toplanacak: İlk gündem EYT

TBMM Genel Kurulu, 28 Şubat Salı günü çalışmalarına devam edecek. Genel Kurul'un gündem maddelerinden biri, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi olacak.

TBMM 28 Şubat’ta toplanacak: İlk gündem EYT

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) uzun zamandır beklediği yasaya günler kaldı.

EYT düzenlemesinin 7 Şubat Salı günü, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyordu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde hissedilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından milli yas ilan edildi ve Meclis görüşmelerine ara verildi. 

EYT beklemeye alındı

Meclis'te oylanarak yasalaşması beklenen EYT deprem nedeniyle beklemeye alındı.

Şubat ayı içinde çıkarılması planlanan yasa doğrultusunda ilk maaşların mart ayında ödenmesi öngörülüyordu.

Meclis 28 Şubat'ta çalışmalarına başlayacak

Milletvekillerinin deprem bölgesinde olması nedeniyle ara verilen Meclis çalışmalarına 28 Şubat Salı günü devam edilecek.

Meclis Genel Kurulu'nda ilk olarak milyonlarca kişinin beklediği EYT teklifi gündeme gelecek.

Mart ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı düzenlemenin Meclis'ten mutabakatla çıkarılması için muhalefet partileriyle görüşülecek.

Yasanın mart ayı başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İlk maaşların, marta yetişmemesi durumunda nisan ayında ödenebileceği ifade ediliyor.

Düzenleme 4 maddeden oluşuyor

EYT düzenlemesi 4 maddeden oluşuyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların yaş sınırı bulunmaksızın emekli edilmelerine imkan tanınıyor.

Emeklilikten faydalanma şartları

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.