Teröre bir avuç tepki

Teröre bir avuç tepki

Dün Türkiye'nin dört bir yanında teröre tepki mitingleri düzenlendi. Ancak kimse katılmadığı için sadece 9 ilde protesto gösterisi yapılabildi. Oralarda da protestocuların sayısı 15-20'yi geçmedi

Gaziantep'teki kanlı saldırı ve art arda verilen şehitler, tüm Türkiye'nin içini yakınca Kamu-Sen PKK'yı lanetlemek için 81 ilde miting çağrısı yaptı. Ancak sadece Adana, Tokat, İzmir, Bursa, Erzurum, Zonguldak, Eskişehir, Gaziantep ve Isparta'da bir araya gelen vatandaşlar teröre tepki mitingi yaptı. Oralarda da toplananların sayısı son derece azdı. En kalabalık miting 50 kişinin katılımıyla Zonguldak'ta yapıldı. Mitinglere katılımın bu kadar az olmasını sosyologlara sorduk.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte uzmanların değerlendirmeleri:

PROVAKASYON KORKUSU

Uludağ Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay: Art arda yaşanan terör olaylarından sonra Türkiye çok nazik bir çizgiye geldi. Özellikle bazı güçlerin tahrikiyle Türkiye'de etnik bir çatışmanın çıkartılmaya çalışıldığını herkes görüyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının terör olaylarını protesto etmek istemesi çok doğal ve doğru bir hareket. Ancak burada ben halkın belki de içgüdüsel olarak olaya sağduyu ile yaklaştığını düşünüyorum. Grupların arasına karışacak bazı provokatörlerle protesto gösterisi başka yönlere çekilebilir. Vatandaşlar bu tehlikenin farkında.

ÇÖZÜM DEVLETTEN BEKLENİYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilim Öğretim Üyesi oç. Dr. Ergün Yıldırım: Kamu-Sen, Türkiye'deki en örgütlü sendikaların başında gelir. Teşkilatlanma açısından güçlü bir yapıya sahip. Böyle bir kuruluşun yaptığı protesto eylemine az sayıda insan katılması çok önemli. Hatta bilimsel olarak araştırılması gereken bir konu. İnsanların az katılım göstermesinin iki nedeni olabilir. Öncelikle ortada bir kaos durumu hakim. İnsanların kafasında olay çok netleşmedi. Bu noktada tepkiyi ve çözümü devletten bekliyor. Sorunun çözüm makamı olarak güvenlik güçlerini görüyor. Önlemler alınacaksa bunun devletin sorumluluğunda olduğu kanısı hakim. Böyle olunca sokğa çıkarak tepkisini dile getirmiyor. İkinci neden ise zamanlama. İnsanlar tatilde ya da tatilden yeni dönmüş durumda. Tatil rehaveti içindeki insanları bir araya getirmek zor olabilir.

ORTAK DUYGU ŞART

Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi oç. Dr. Ferhat Kentel: Benim kişisel kanaatime göre, insanlar kuru sloganlarla hareket etmek istemiyor. Ortak duyguya hareket eden olaylarda insanlar tepki gösteriyor. Örneğin, Uludere'de meydana gelen trafik kazasına önce Uluderelilerin koşması halkı derinden etkiledi. Böyle ortak duygular toplumu hareketlendiriyor. Örneğin İspanya'da benzer protestolar yapıldı ve milyonlar katıldı. Ancak bu eylemin ortak noktası, insanların vermek istediği mesaj, ‘Ölmek istemiyoruz' tarzında olmuştu. Türkiye'de de sloganvari değil insanların ortak duygularına hareket eden bir organizasyon yapılırsa, katılımın yüksek olacağına inanıyorum.

MİTİNGLERİ DÜZENLEYEN KAMU-SEN BAŞKANI:

Biz iyi organize olamadık 81 ilde miting çağrısı yapan memur sendikası Kamu-Sen'in başkanı İsmail Koncuk, katılımın neden az olduğunu özeleştiri yaparak açıkladı: “Kamu Sen olarak terör olaylarını ülke genelinde protesto etme kararı aldık. Internet üzerinden üyelerimize SMS yoluyla ulaştık. Yaz dönemi olması sebebiyle çok fazla duyuru yapamadık, katılım alamadık. 50 ve 100 kişilik gruplar halinde sesimizi duyurmaya çalıştık. Buna rağmen mesajımızı basın aracılığıyla iletmeyi başardık. Protestolarımıza devam edeceğiz.”