Türkiye, Demokrasi ve Ortadoğu
ensonhaber.com

ak parti

AK Parti milletvekili adayı Ali Sarıkaya, köşesinde "Türkiye, Demokrasi ve Ortadoğu" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İşte o yazıdan satır başları;

SEÇİMLER ÇIPA NİTELİĞİNDE

"Osmanlı Devleti’nin Ortadoğu’yu yönettiği günler geçmişte kaldı, ancak çağdaş Türkiye bölgenin barış ve istikrarı için gerekli özelliklerini muhafaza etmektedir. 7 Haziran’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 24. genel seçimleri ile 550 üye Meclise seçilecek. Türkiye’nin popüler irade ile gerçekleştirdiği seçimler, mezhep çatışmaları ve savaş ile malul geniş coğrafyada demokrasi ve sivil yönetimin yaygınlaşması için bir çıpa niteliği taşımakta.

BATILI VE BÖLGESEL DİNAMİKLER HARMONİZE EDİLEBİLİYOR

Türkiye müspet gelişmeye hizmet edebilecek birleştirici bir güç konumunda. Bu özelliği transatlantik ortakları ile özdeşleşebilirken, Avrasya ve Ortadoğu’da içeriden bir role sahip olabilmesinden kaynaklanıyor. Batılı ve bölgesel dinamikleri harmonize edebilme özelliği, önümüzdeki seçimlerde 4. çoğunluk hükümeti kuracak olan AK Parti'nin en önemli niteliği.

ORTADOĞU'NUN REFAHI İÇİN YAPILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Ortadoğu’nun barış, istikrar ve refahı için yapılması gereken çok şey var ve geçmiş 12 yılda Türkiye müspet bir dış politika ile bu hedeflere ulaşma yönünde önemli katkı sağladı. Bütün çabalar Türkiye’nin insani girişimlerinin artması, bölgede devlet inşasının sağlanması ve çatışmaların çözümü için ortak zemin sağlanması içindir.

ARAP BAHARI İLE YENİ BİR SİYASİ ORTAM OLUŞTU

Bu hedeflere ulaşmak için birçok girişim hayata geçirildi. Arap Baharı kitlelere geleceklerini belirleme adını yepyeni bir siyasi ortam oluşturdu. Devrim niteliğindeki toplumsal protestolar bölgenin bir türlü çıkamadığı kısır döngüler için güçlü bir ümide dönüştü. Halklar için onur, haklar ve iyi yönetime ulaşma aracı olarak görüldü. Ancak bu olumlu atmosfer otoriter yönetimlerin karşı politikaları, Batılı ve bölgesel ülkelerin ilgisizlikleri ve bazı yanlış politikaları yüzünden çok fazla devam edemedi. Örneğin Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş liderinin arkasında durulmaması özgür ve güvenli bir yaşam kaygısı taşıyan bölge insanları arasında ümitsizlik ve hayal kırıklığı yarattı.

Türkiye bu ortamda otoriter liderlerin yanında durma anlamına gelen kısa vadeli ve öngörüsüz tavır içinde olmadı. AK Parti hükümetinin siyasi idealleri halkın yanında olmak ve onların sesi olma yönünde ilkeli bir tavırla ortaya kondu. Türkiye’nin demokratik değerleri Libya, Mısır ve Suriye gibi ülkelerde diktatörleri değil özgürlük ve onur arayışındaki kitlelerin yanında olmayı gerektirdi.

İSLAM VE DEMOKRASİ ARASINDA BİR ÇELİŞKİ YOK

Bu değerler İslam ve demokrasi arasında bir çelişki olmadığı, geçiş sürecindeki ülkelere yardım edilmesi gerektiği ve çok boyutlu, dinamik ve sorumlu dış politikanın sonuç üreteceği konusundaki kararlılığı destekleyen unsurlar.

Arap Baharı sürecinde Türkiye barışçıl dönüşüm, sivil güçlerin aktif rolü, diplomasi ve siyasi çözüm taraftarı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya ve Mısır’a en erken demokratik dönüşüm çağrısı yapan lider oldu. BM’deki kararsızlık ve belirsizliğe rağmen, Suriye’de çözüm yönünde Suriye’nin Dostları platformunda ciddi girişimler başlatıldı. Türkiye civarında devlet yapıları çöken devletlerden gelen sığınmacılara kapısını açtı, Irak ve Suriye’den 2 milyona yakın insana güvenli sığınma imkanı sağlandı. Mevcut dünya düzeni uluslararası işbirliği yönünde yeni bir çabayı gerekli kılıyor. Türkiye bu anlamda örneği olmayan bir erişim ve erişilebilme imkanı sunuyor.

TÜRKİYE-AMERİKA İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ BİR ÖNEME SAHİP

Türkiye bölgesel ve uluslararası pozisyonu ile komşuları, Araplar, İranlılar ve Kürtler ile yapıcı rol oynayabilecek Amerika, Rusya ve AB gibi aktörlerle koordinasyonu sağlayabilir. Bu bağlamda Türkiye-Amerika ilişkileri bölgedeki mezhepçilik ve aşırılıklarla mücadele açısından özel bir öneme sahip. Her ne kadar mevcut siyasi ve güvenlik işbirliği çerçevesi imkanlar sunsa da, daha yakın bir koordinasyon kaçınılmaz. NATO’nun en eski üyelerinden biri olarak Türkiye Afganistan dahil bir çok önemi haiz konuda ittifak içinde yapıcı bir rol oynamaya devam edecektir. Türkiye’nin hem askeri gücü hem de diplomatik ve ekonomik kabiliyetleri ile oluşturduğu ince gücü ittifak açısından vazgeçilmez önemde.

TÜRKİYE, MASUM İNSANLARIN BASKI GÖRMESİNE İZİN VERMEYECEK

Türkiye masum insanların tarihin derinliklerinde olması gereken diktatörlerin elinde baskı görmesine izin vermeyecek. Ortadoğu’da yaygın mezhepçilik ve aşırılık yerine İslami ve evrensel barış ve hoşgörü değerleri yerleşmeli. Türkiye aynı zamanda kendisi için olumlu sonuçlar üretecek bu değerlerin yerleşmesi için elindeki imkanları seferber edecektir. Bu açıdan, Türk dış politikası sadece bölge insanlarının refahı düşüncesinin ötesinde, barışçı bir Ortadoğu’nun tüm dünya açısında ne ifade edeceğinin farkındalığı ile hareket etmektedir."