Uzmanlar: Türkiye'deki depremler çok büyük ve güçlüydü
AA

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

10 ilde büyük yıkıma neden olan depremler için uzmanlar çarpıcı yorumlarda bulundu.

Sismologlara göre bu depremler, Anadolu ve Arap yarımadasına uzanan 100 kilometreden uzun bir çatlağa yol açtığı için son yılların en geniş çaplı depremi oldu.

Uzun zamandır bekleniyor

Bu son depremler ise Arap platosunun kuzeye doğru hareket ederek Anadolu platosuna baskı yapmasıyla oluştu.

Prof. Dr. Fetullah Arık, Doğu Anadolu fay zonu üzerindeki bu bölgede depremin yerbilimciler tarafından uzun zamandır beklendiğini söyledi.

Arık, 1100’lerde meydana gelen büyük bir depremin ardından fay hattının uzun zamandır sessiz olduğunu söyledi.

"Büyük ve yıkıcı"

7.4’ün üstündeki depremin “büyük ve yıkıcı bir deprem” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arık, 6’nın üzerinde 3 deprem daha olduğunu ve ikinci büyük sarsıntının artçı değil, bağımsız bir sarsıntı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Fetullah Arık, “Medyana gelen depremlerin büyüklüklerine ve dağılımlarına baktığımız zaman, Doğu Anadolu fay zonu üzerinden İskenderun’a kadar maalesef hareketlenme var ve artçı sarsıntıların uzun bir süre devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.

"Her iki deprem de birbirinden bağımsız"

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise “Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Burada en önemli husus şu: Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir.” yorumunu yaptı.

Sismologlara göre Kahramanmaraş depremindeki kırılma, çok derin olmayan bir yerde meydana geldi.

Dünya genelinde 7'nin üzerindeki depremler 20'yi geçmiyor

İngiliz Jeoloji Araştırma merkezinden Roger Musson da, “Gördüğümüz şey aktivitenin komşu faylara yayılması. Dolayısıyla bu hareketliliğin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

Dünya genelinde bir yıl içerisinde 7’nin üzerinde meydana gelen deprem sayısı 20’yi geçmiyor.

'Fayın türü'

Uzmanlara göre bu da bugün arka arkaya meydana gelen 7’den büyük iki depremi bir hayli olağandışı kılıyor.

İki depremin İstanbul ve Kocaeli’de 1999'da gerçekleşen 7.4 büyüklüğündeki depremden 3,9 kat büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

Doğrultu atımlı dikey bir fay hattı üzerinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, yüzeye çok yakında gerçekleşmesi ve fayın türü nedeniyle oldukça şiddetli olduğu belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)