Hükümetin MİT'i soruşturmadan kurtarma planı

Hükümetin MİT'i soruşturmadan kurtarma planı

ENSONHABER.com / ÖZEL Ankara'nın en 'ÖZEL KALEM'i yine Ankara'dan özel bir haberle karşınızda. Ankara'daki baş döndürücü diplomasi trafiğini yine Özel Kalem farkıyla okuyacaksınız..

İşte hükümetin MİT soruşturmasını kurtarma planı:

PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından dün Başbakanlık'ta gizli bir zirve yapıldı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

Başbakanlık 2 No'lu toplantı salonunda yapılan zirvede; Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve MİT hukukçuları, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başsavcılığa ifade vermemesinin hukuki yollarını aradı. Başbakanlık merkez bina içinde 2 No'lu toplantı salonunda yapılan gizli toplantının ayrıntılarına ulaştık. Toplantıya; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşar Yardımcısı Ulvi Canik, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı; Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı hukukçuları katıldı.

ADALET BAKANI C KAPISINDAN GİRDİ

Toplantıya, protokol kapısı yerine Başbakanlık'ın arka tarafında bulunan C kapısından giriş yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in elinde Ceza Muhakemesi Kanunu kitapçığıyla toplantıya girmesi dikkat çekti.

FİDAN'A KORUMA

Toplantıda, MİT Müsteşarı Fidan ve diğer MİT yetkililerinin, "kendilerine verilen görev ve talimatla bu görüşmeyi yaptıkları" gerçeğinden hareketle, Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma için izin verilmemesi konusu değerlendirildi. Başbakanlık, daha önce savcılıktan gelen MİT yetkilileriyle ilgili soruşturma taleplerine izin vermemişti. Toplantıda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla; MİT mensuplarının yargılamalarını düzenleyen yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldı; hukuki açıdan yapılabileceklere ilişkin yol haritası belirlendi. Acil olarak yapılacak düzenlemeyle MİT mensupları yargı karşısında koruma altına alınacak ve MİT mensuplarının CMK 250. madde ile yetkilendirilen ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarının önüne geçilecek. Düzenlemeyle; CMK'da ve MİT Kanunu'nda yapılacak değişiklikle 250. madde ile yetkili Cumhuriyet Savcılıkları ve mahkemelerde MİT mensuplarının yargılanmaları mümkün olmayacak. MİT mensupları ve haber elemanlarıyla ilgili özel hükümler getirilecek.