ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri
ensonhaber.com

Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ABD'nin Türkiye'ye karşı ilan ettiği ambargo sonrasında kurulan Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), geçmişte 8 mühendisini şüpheli ölümlerle kaybetti.

1975'te kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaç duyduğu sistemlerini üretmeye devam ederken tarihindeki bu şüpheli ölümler hala gündemdeki yerini koruyor.

Türkiye'nin gözbebeği ASELSAN'da hizmet veren mühendislerin ölümleri 2006'da başladı.

HÜSEYİN BAŞBİLEN'İN ÖLÜMÜ

5 Ağustos 2006'da, şirketin Milli Tank Projesi'nde görevli Mühendis Hüseyin Başbilen, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

İşe gitmek üzere evden çıktıktan sonra, aracı evinden 50 metre uzakta bulunan Başbilen, boğazı ve bilekleri kesik halde bulundu. Aracın kapıları kilitli el freni çekikti. Ölümü intihar olarak dosyalara geçen Başbilen'in ne ailesi ne de tanıdıkları intihara inanmadı.

Polisin olay yeri raporlarında ise Başbilen'in kanına aracın tavan koltuk ve kapılarında rastlanmaması, cinayet ihtimalini güçlendiren bir bulgu olarak değerlendirildi fakat kanıtlanamadı.

ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri

EVRİM YANÇEKEN VE MÜLSEM ÜNAL'IN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

17 Ocak 2007'de ise, ODTÜ mezunu ASELSAN mühendisi Mülsem Ünal, aracında ölü olarak bulundu. Otopsi sonucunda, 30 yaşındaki mühendisin kafasından aldığı tek kurşunla öldüğü belirlendi. Raporda intihar ettiği yazıldı.

Ünal'ın şüpheli ölümünden 9 gün sonra, 26 Ocak 2007'de Ankara Batıkent'te oturan ve 6'ncı kattan atladığı iddia edilen Evrim Yançeken, olay yerinde hayatını kaybetti.

ASELSAN mühendisi Yançeken'in ölümünün ardından psikolojik sorunları olduğu iddia edildi.

AİLELER İNTİHAR İDDİALARINA İNANMADI

Peş peşe gelen bu üç şüpheli ölüm her ne kadar raporlara intihar olarak geçse de ailelerin bunu kabul etmesi mümkün olmadı.

7 Ekim 2007'de bir başka mühendis Burhanettin Volkan, görev yeri olan Bando Okullar Komutanlığı'nda silahla intihar etti.

"FETÖ'DEN KOPMAYA ÇALIŞIYORDU"

Volkan'ın ailesinin şikayeti ile askeri savcılık soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Volkan'ın babası, oğlunun uzun süre boyunca FÖTÖ'den kopmaya çalıştığını iddia etti. Bu iddia, ölümün intihar değil cinayet olabileceği ihtimalini güçlendirdi fakat kanıt bulunamadı.

TERHİSİNE 74 GÜN KALA ELEKTRİĞE KAPILDI

ODTÜ'den derece ile mezun olan elektrik eloktronik mühendisi Zafer Oluk, 10 Mayıs 2008'de vatani görevi sırasında İstanbul Hadımköy'deki birliğinde terhisine 74 gün kala elektrik çarpması sonucu şehit düştü.

Oluk'un trafo tamiri yaparken şehit olduğu iddia edildi. Ailesi bu iddiaya inanmadı fakat bu can kaybı da kayıtlara kaza olarak geçirildi.

KAZA GEÇİRDİ, TELEFONU VE CÜZDANI BULUNAMADI

Hakan Öksüz de ASELSAN bünyesindeki çok önemli projelerde çalışıyordu. 25 Ocak 2012'de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Öksüz'ün telefonu ve cüzdanı kazadan sonra bulunamadı.

ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri

İHA PROJESİNDE ÇALIŞAN MÜHENDİS

Manyetik alan konusunda uzman olan Erdem Uğur ise ASELSAN bünyesinde İHA, F-16 gibi birçok önemli projede görev yapıyordu.

Uğur 16 Ocak 2015'te Ankara'daki evinde ölü bulundu. Uğur'un, gazdan zehirlenerek intihar ettiği iddia edildi.

İntihar iddialarına ailesi ve arkadaşları inanmadı. Bu olay da şüpheli olarak tarihteki yerini aldı.

ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri

14'ÜNCÜ KATTAN ATLADI

32 yaşındaki ASELSAN mühendisi Kerem Parıldar ise yerli savunma sistemleri üzerinde mesai harcıyordu. 21 Kasım 2017'de bir binanın 14'üncü katından kendisini atarak intihar etti.

ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri

FETÖ SORUŞTURMAYA ENGEL OLDU

Bütün bu şüpheli ölümler, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yeniden gündeme geldi.

Mühendislerin ölümü ile ilgili o dönemde soruşturmayı yürüten ve FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanan eski savcı Murat Demir ifadesinde soruşturmaları FETÖ'cülerin engellediğini savundu.

ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri