Bozkurt'taki selden önce 90 işçisini tahliye ederek hayatlarını kurtardı
AA

Kastamonu'daki, Bozkurt Sanayi Sitesi'nde tekstil fabrikası olan bir vatandaşın, 90 işçisinin hayatını kurtardığı ortaya çıktı.

Fabrika sahibi Yusuf Yıldız, yakınlarından ilçede şiddetli sel olabileceğini öğrendi.

Sel gelmeden 20 dakika önce fabrikasındaki 90 işçiyi tahliye eden Yıldız, böylece çalışanlarının sulara kapılmasını engellemiş oldu.

"İÇİME KUŞKU DÜŞTÜ"

Bir süre sonra İnebolu'nun Çaykıyı köyünde sel olduğunu öğrendiğini, bunun üzerine çay kenarında balıkçılık yapan arkadaşını arayarak bilgi aldığını anlatan Yıldız, "Arkadaşım su seviyesinin normal olduğunu söyledi. Biraz sonra tekrar beni aradı ve 'Ne yaptınız, nasıl bir tedbir aldınız?' dedi. Ben de arabaları yukarı çektiğimi söyledim. İçime yine kuşku düştü.

"TAHLİYE KARARI ALDIM"

Daha yukarıda olan bir belediye çalışanını aradım, 'Acaba tahliye mi etsek?' dedim. Burada sel filan yok o zaman, hafif bir yağmur yağıyor. O da 'Bana sorarsanız tahliye edin.' dedi. Ben de tahliye kararı aldım." ifadelerini kullandı.

Bozkurt'taki selden önce 90 işçisini tahliye ederek hayatlarını kurtardı

"FABRİKAYI TERK ETMEMİZ SÖYLENDİ"

Personelini tahliye ettiğini ve çarşı ile çay kenarına gitmemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu aktaran Yıldız, "Arkadaşlarım da beni dinlediler. En son kalan Abana servisini de ben kendim yetiştirdim. Abana'da servisi bıraktığım zaman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kastamonu Şubesi beni aradı. Sel afetinin olacağını, fabrikayı terk etmemizi söyledi. Ben de tahliyemizin başarıyla gerçekleştiğini söyledim." dedi.

"HERKESTE BİR PANİK VARDI"

Personelin tahliyesi sonrası fabrika müdürünü aradığını, onunla bazı çalışanların hala fabrikada olduğunu öğrenen Yıldız, "Hala bulaşıkları filan yıkattığını, temizlik yaptığını söyledi. Ben de hemen fabrikayı terk etmelerini söyledim. O ara ben de yukarıda şehitliğin oraya kadar gelebildim. Zaten herkeste bir panik vardı. Selin geldiğini yukarıdan gördüm. Müdürü aradığımda sanayinin başında olduğunu söyledi. diye konuştu.

Bozkurt'taki selden önce 90 işçisini tahliye ederek hayatlarını kurtardı

"HERHANGİ BİR DÜKKANIN ÇATISINA ÇIK DEDİM"

Ekipmanlarının kullanılmaz hale geldiğini belirten Yıldız, "Hemen arabayı terk etmesini, sanayideki herhangi bir dükkanın çatısına çıkmasını söyledim. Onlar 5 kişiydiler. Bu 5 kişi çatıya sığındı. Gece 04.00 gibi Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerince kurtarıldılar. 90 kişiyi başarıyla Allah'a çok şükür, herhangi bir kayıp olmadan tahliye edebildik. Fabrikamız kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 100 makinemiz sel ile gitti. Hiçbir ekipmanımız kullanılacak durumda değil. Zaten fabrikamızın da yıkım kararı alındı. Devletimiz bize fabrikamızın yeniden yapılacağını söyledi. Devletimize güvenimiz tam." diye söyledi.

Bozkurt'taki selden önce 90 işçisini tahliye ederek hayatlarını kurtardı

"CAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇMİŞ OLDUK"

Yıldız, işçileri için verdiği tahliye kararının ardından diğer fabrikaların da işçilerini tahliye ettiğini dile getirerek, "Bir gün sonra çarşıda gördüğüm bir terzi ablamız var. Neredeyse boynuma sarılacaktı. 'Sen elemanları tahliye etmeseydin biz çarşının içinde boğulacaktık.' diyebildi bana. Bizim elemanların telaşı ve çarşıdaki insanları uyarması sebebiyle de bayağı can kaybının önüne geçmiş olduk." diye vurguladı.

Bozkurt'taki selden önce 90 işçisini tahliye ederek hayatlarını kurtardı VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)