AA

Ege ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak olan Honaz Tüneli'nde sona gelindi.

Tünelin açılışı bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak.

Projeyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında geçit konumunda olan Denizli'nin, sanayi, ticaret, tarım ve ihracattaki önemine işaret edildi.

Denizli Çevre Yolu: 32 kilometre uzunluğunda

Kentin aynı zamanda her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırladığı kaydedilen açıklamada,

"İzmir-Aydın, İstanbul-Akhisar-Buldan ve Afyon-Uşak istikametinden gelip Antalya, Muğla ve Çardak istikametine giden transit taşıt trafiği mevcut durumda Denizli şehir merkezinden geçmektedir. Özellikle yaz aylarında artan trafik yüküyle birlikte şehir içinde trafik yoğunluğu oluşmaktadır. Denizli'nin şehir içi ve transit trafik akışının düzenlenmesi çalışmaları kapsamında Denizli Çevre Yolu 32 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirildi."

ifadelerine yer verildi.

Honaz Tünelini ve çevre yolunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak

Çevre yolunun 18 kilometrelik birinci kısmının daha önce açıldığı anımsatılan açıklamada, ikinci kısmının da yarın hizmete sunulacağının altı çizildi. Yolun ikinci kısım çalışmaları kapsamında Honaz Tüneli'nin 2 bin 640 metre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edildiği vurgulandı.

Çevre yolunun ikinci kısmı ile Honaz Tüneli'nin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun teşrifleriyle yapılacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi.

"45 dakika süren şehir geçişi 10 dakikaya inecek"

"Projelerimizin hizmete açılmasıyla Denizli'nin çevre yolu ağını tamamlıyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere ülkemizin pek çok önemli merkezinin Denizli üzerinden gerçekleştirecekleri seyahatleri, çevre yolu ile hızlı ve zaman kaybetmeksizin sağlanacaktır. Mevcut yol ile 28 kilometrelik şehir geçişi, 14 kilometreye düşecektir. Bayram ve yaz dönemlerinde 45 dakika süren şehir geçişi de 10 dakikaya inecektir. Transit trafiğin Denizli şehir merkezinden çıkarılmasıyla, günde ortalama 30 binden fazla aracın geçiş yaptığı şehir içindeki trafik yoğunluğu rahatlayacak, trafik güvenliği ve sürüş konforu artırılacaktır."

Aydın-Denizli Otoyolu çalışmalarının da sürdüğü aktarılan açıklamada, iki önemli kara yolu projesiyle Denizli'nin ulaşım standardının yükseleceği bilgisi verildi.

Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, açılışı gerçekleştirilecek Honaz Tüneli bölgesine giderek incelemelerde de bulundu.

"Yaptığımız bu yollar, ekonominin ve ihracatın büyümesine de katkı sağlayacak"

Yapılan hizmetlerin çok kıymetli işler olduğunu dile getiren Bakan Karaismailoğlu,

"Yani bu kadar büyük altyapı projelerini bir defa yapıyorsunuz ama yüzyıllar boyu kullanıyorsunuz. Bu projelerimiz Denizli'ye ve bölgesine uzun yıllar hizmet edecek. Bu bölgenin özellikle istihdamına, üretimine ve buraya yatırımcı çekmesine son derece katkıda bulunacak. Tabii büyüyen, gelişen Denizli sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle bu yaptığımız yollar, altyapı projeleriyle çok daha fazla katkı sağlayarak ekonominin büyümesine ve ihracatın da büyümesine son derece katkı sağlayacak."

değerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoğlu, Türkiye genelinde 5 bin şantiyede 700 bin çalışanın 7 gün 24 saat büyük emek verdiğini ve onların emekleri sayesinde bu kıymetli ürünlerin ortaya çıktığını ifade etti.

"Bölünmüş yol uzunluğumuzu 2053'e geldiğimizde 38 bin kilometreye çıkaracağız"

Bölünmüş yol uzunluğunu son 20 yılda 6 bin kilometreden 29 bin kilometreye çıkardıklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Ama bugün de gördüğünüz gibi yarın itibarıyla da buna 28 kilometre daha ekliyoruz. Yani ülkemizin dört bir tarafındaki çalışmalarımızda hakikaten bu bölünmüş yol ağımızı artırıyoruz ve sonucunda yatırım artıyor, istihdam artıyor, üretim artıyor, ihracat artıyor, tarım, turizm pozitif derecede son derece etkileniyor bu yatırımlardan. Tabii durmak yok, yola devam diyoruz, hedeflerimiz büyük. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 2053 yılına geldiğimizde tam 38 bin kilometreye çıkaracağız. Tabii ki bunlar ülkemize yine yatırım olarak, istihdam olarak, üretim olarak geri dönecek. Yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu kıymetli projemizi de açıp Denizli'ye ve ülkemizin hizmetine sunacağız. Diğer projelerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. "

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)