Ramazan Böçkün akıl hastanesine yatırıldı
ensonhaber.com

Diyarbakır’ın sevilen isimlerinden ve Ulu Camii müdavimlerinden olan Ramazan Böçkün, hakkında açılan dava ve sonucu tepkilere neden oldu.

Yıllardır tarihi Ulu Camii'nde ücretsiz olarak hizmetlerde bulunan ve ziyaretçilere caminin tarihiyle birlikte İslam'ı anlatan Ramazan Böçkün, İslam’ı anlattığından dolayı birinin şikayetiyle hakkında açılan dava sonucunda akıl hastanesine kapatıldı.

2016'DA GÖZALTINA ALINMIŞTI

2016 yılında birinin şikayeti ile gözaltına alınan ve hakkında Diyarbakır 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılan Böçkün’ün davası bir buçuk yıl önce psikiyatri hastanesinde tedavi edilmesi şartıyla sonuçlandı.

Ramazan Böçkün akıl hastanesine yatırıldı

TEPKİLER BÜYÜDÜ

Davanın sonucuna tepki gösterip deli olmadığını söyleyen Böçkün, Bölge Mahkemesine itiraz etti. İtirazı reddedilen Böçkün, polisler tarafından alınarak Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Psikiyatri Bölümünde yatırıldı.

Böçkün'ün akıl hastanesine kapatılmasının ardından sosyal medya üzerinden tepkiler çığ gibi büyüdü. Böçkün için Twitter üzerinden hashtag'ler açıldı.

Ramazan Böçkün akıl hastanesine yatırıldı

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı konu ile ilgili açıklama yayınladı.

Başsavcılığın açıklamasında , Diyarbakır'da Ramazan Böçkün'ün zorla akıl hastanesine yatırıldığı yönündeki iddiaların yer aldığı hatırlatıldı.

Bu iddialar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması ihtiyacı duyulduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu kişinin 8 Ocak 2017 tarihinde Ulu Cami’yi ziyaret eden bir kadına yönelik, "Bu şekilde dolaşamazsınız, ince giyinmişsiniz, içinizi görüyorum." şeklinde sözlerle taciz, takip ve ifşa eyleminde bulunduğu şikayeti üzerine soruşturma başlatıldığı bildirildi.

CİNSEL TACİZ SUÇUNDAN İDDİANAME

Soruşturma kapsamında 1 Şubat 2017'de cinsel taciz suçundan iddianame düzenlendiği belirtilen açıklamada, sanığın babasının da suç tarihinden yaklaşık iki hafta önce oğlunun akıl hastası olduğu ve tedavi altına alınmasını istediği yönünde Diyarbakır Valiliğine ve İl Sağlık Müdürlüğüne başvurularının olduğunun tespit edildiği aktarıldı.

SUÇ TARİHİNDE AKIL HASTASI OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILACAK

Açıklamada, sanığın babasının, aynı mahiyetteki beyanlarını soruşturma sırasında da tekrar ettiği belirtilerek, yargılama sırasında sanığın, suç tarihinde akıl hastası olup olmadığının ve dolayısıyla ceza sorumluluğunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığına sevk edildiği kaydedildi.

ŞİZOFRENİ HASTASI OLDUĞU RAPOR EDİLDİ

"Yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda ilgilinin şizofreni hastası olduğu rapor edilmiştir. Yargılama sonucunda mahkeme, atılı suçun sanık tarafından işlendiğini sabit bulmakla birlikte, söz konusu rapor nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 32/1. maddesi gereğince sanığın ceza sorumluluğunun bulunmadığına, 57. maddesi gereğince koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbiri uygulanmasına karar vermiştir." ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"İlk derece mahkemesinin kararının istinaf incelemesiyle kesinleşmesine müteakip, hükümlü, 14 Mayıs 2020 tarihinde Elazığ Şehit Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne tedavi amacıyla sevk edilmiştir. Ceza Kanunumuzun 57. maddesinin ikinci fıkrasında; 'Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilmiş olan akıl hastası, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca düzenlenen raporda toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığının veya önemli ölçüde azaldığının belirtilmesi üzerine mahkeme veya hakim kararıyla serbest bırakılabilir.' hükmü yer almaktadır. Söz konusu şahısla ilgili tedavi süreci, şu ana kadar olduğu gibi bundan sonraki aşamalarda da sağlık kurumunun rapor ve değerlendirmeleriyle şekillenecektir."

Ramazan Böçkün akıl hastanesine yatırıldı

Diyarbakırlı 'Filozof Ramazan'ı akıl hastanesine yatırdılar İZLE