Yer bazı evlerinden Mehmetçiğe pompalı tüfeklerle ateş açılan, Suriye sınırında Hatay Reyhanlı'ya bağlı Kuşaklı Köyü. Suriye'den her gece getirilen binlerce varil kaçak mazotun teslim adresi. Bu ticarette her gece 8 milyon 400 bin TL dönüyor. Kazanç o kadar büyük ki, binlerce Suriyeli-Türk kaçakçı, askerle silahlı çatışmaya girmeyi bile göze alıyor. Köyün sokaklarından minik dereler halinde mazot
18 ASKER YARALANMIŞTI
Kuşaklı'nın adı TSK'nın açıklamalarıyla duyuldu. Kaçakçılar, geçen Haziran'dan itibaren Kuşaklı sınırları içinde Türk askerine 25 kez saldırmıştı. Bazen 3 bin yaya, 500 atlı Suriyeli'yle çatışma yaşanıyordu. TSK'nın en son 7 Ağustos'ta verdiği bilgide, “Türkiye-Suriye hududunda 2 bin 500 - 3 bin kişilik kaçakçı grup ile Kuşaklı Köyü'nden bir diğer kaçakçı grubu güvenlik güçlerine saldırıda bulundu. Bazı evlerden pompalı av tüfekleriyle güvenlik güçlerine açılan ateş sonucu 18 asker kol ve bacaklarından, yüz ve boyun civarından saçma ile vurularak hafif yaralandı” açıklamasını yapmıştı.
KAÇAKÇILIK BABADAN OĞULA
Kuşaklı, Suriye'ye 200 metre, mülteci kampına birkaç kilometre uzaklıkta. Hürriyet'in haberine 200 haneli ve bin nüfuslu köy, sınıra “sıfır” bir kavşak olmanın getirisini, Cumhuriyet kurulduğundan beri yaşıyor. Kaçakçılık, dededen toruna miras meslek. 8 yıl öncesine kadar süren “vur emri” dönemlerinde köyden 20 kaçakçı öldürülmüş. Eskiden 30 kilo çay, beş karton sigara uğruna ölümü göze alanların çocukları, şimdi bir gecede tonlarca mazotun sahibi ve dağıtımcısı. İşte bu nedenle Kuşaklı, bugünlerde binlerce kaçakçının jandarmaya saldırdığı adres.
ASKERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK
En son 6 Ağustos gecesi saat 01.00'de, 600 jandarma, tank ve panzerlerle Kuşaklı'ya girdi. Köylüler, ateşe verdikleri mazot bidonlarıyla barikat kurdu, jandarmaya taş ve silahlarla saldırdı. Kuşaklı'nın yanı başındaki Bükülmez ve Oğulpınar'da jandarma karakolu var. Kuşaklı'daki karakol 6 ay önce kapanmış. Yıkılıp yerine ilköğretim okulu temeli atılmış. Köylülere kapanma gerekçesi olarak “Askerin can güvenliği yok” denmiş. Bunun üzerine çevredeki 10 köyün kaçak mazot başta olmak üzere şeker ve sigara toptan alım yeri Kuşaklı Köyü olmuş.