UNESCO: Ayasofya'da değişikliği bize bildirin
REUTERS

Ayasofya, 1934 tarihli Bakan Kurulu kararıyla camiden müzeye dönüştürüldü.

Tarihi yapının statüsünün yeniden cami olmasıyla ilgili karar, Danıştay tarafından değerlendirmeye alındı. Ayasofya ile ilgili kararın kısa sürede açıklanması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi konusunda bilgilendirme talep ederek, değişikliklerin Dünya Mirası Komitesi tarafından gözden geçirilebileceğini belirtti.

"DEĞİŞİKLİK, UNESCO'YA BİLDİRİLMELİ"

UNESCO, Ayasofya'nın bir müze olarak Dünya Mirası Alanları listesinde yer aldığını ve bunun gibi bazı taahhütleri ve yasal yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Bu nedenle bir devlet, sınırları içerisindeki miras listesindeki mekanların evrensel değerlerine zarar verecek herhangi bir değişiklik yapılmamasını sağlamalıdır. Herhangi bir değişiklik devlet tarafından önceden UNESCO'ya bildirilmeli ve gerekirse Dünya Mirası Komitesi tarafından gözden geçirilmelidir." denildi.

UNESCO: Ayasofya'da değişikliği bize bildirin

"TÜRK MAKAMLARINI DİYALOĞA ÇAĞIRIYORUZ"

UNESCO, kaygılarını Türk makamlarına çeşitli mektuplarla açıkladığını söyleyerek, "Türk makamlarını, mekanın (Ayasofya) evrensel değerine zarar verebilecek herhangi bir karar alınmadan önce bir diyalog başlatmaya çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE 1985'TE ALINDI

1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Ayasofya, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin "eşi benzeri olmayan mimari başyapıtlarından biri" şeklinde niteleniyor.

UNESCO: Ayasofya'da değişikliği bize bildirin

"KARARI REDDEDİYORUZ"

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile de Ayasofya'nın ibadethane statüsüne kavuşması üzerine UNESCO'dan açıklama geldi.

UNESCO, Ayasofya'nın yeniden cami olarak kullanılmasının yolunu açan Danıştay kararını reddettiklerini ve bu karardan üzüntü duyduklarını açıkladı.

UNESCO: Ayasofya'da değişikliği bize bildirin