İndirilen Suriye yolcu uçağından anten ve kablo çıktı

İndirilen Suriye yolcu uçağından anten ve kablo çıktı

Türkiye'nin indirdiği Suriye yolcu uçağıyla ilgili en çok merak edilen soru uçaktaki askeri malzemelerin niteliğiydi. Rus ve Suriyeli yetkililer uçakta askeri malzemenin bulunmadığını iddia ederken Türkiye uçakta askeri haberleşme cihazlarının bulunduğunu öne sürdü. Son bilgilere göre uçaktaki 10 koliden ikisinde yapılan aramalarda, kolilerden anten ve kablolar çıktı. Bu anten ve kabloların askeri haberleşmede kullanıldığı tahmin ediliyor.

RUS MKE'Sİ YÜLEDİ İDDİASI

Bir diğer iddiaya göre malzemeler, Rusya'nın Türkiye'deki Makine Kimya Endüstrisi'nin (MKE) muadili olan kurum tarafından gönderildi. Alıcı ise Suriye Savunma Bakanlığı. Türk yetkililer de Rus yolculara kötü muamele iddialarını yalanladı.

180 KİŞİLİK UÇAKTAN 30 KİŞİ ÇIKTI

Suriye yolcu uçağı önceki gün saat 19.30 sıralarında Türk F-16 jetleri eşliğinde Ankara'ya indirilmişti. Esenboğa Havalimanı'nda yapılan aramanın ardından 9 saat sonra Türkiye'den ayrılan Suriye yolcu uçağının 180 kişilik olduğu ancak uçakta sadece 30 kişinin bulunduğu belirtiliyor. Uluslararası mevzuata göre Türkiye'nin bu malzemeleri Suriye'ye teslim etmeme hakkı var. El konulan malzemeler gümrük bölümünde muhafaza ediliyor.

TALİMAT BAŞBAKAN'DAN İDDİASI

Ankara kulislerinde en çok konuşulan iddialardan birisi de 'uçağı indirin talimatı' bizzat Başbakan'dan. Dün akşam saatlerinde konuyla ilgili konuşan Başbakan Erdoğan ise " Gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı. İçeride maalesef bu tür malzemeler var ve bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı. Tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırmalar yapıldı, el konmak suretiyle ilgili birimlere gönderildi. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları o birimler yapıyor. Bu açıklamaları ilgili birimlere yaptık. Fakat özellikle bir konuyu önemle belirtmek isterim, o da şudur: Yolcu uçaklarıyla asla bu tür savunma sanayisine ait silah, araç gereç, mühimmat taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Hava sahamızdan böyle bir şey geçmesi zaten uluslararası uçuşlara da aykırıdır." değerlendirmelerinde bulunmuştu.