Avrupa Birliği nedir
Özel İçerik

1951 yılında 6 ülkenin ortak girişimleri ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile kurulan, daha sonra 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla ortaya çıkan ve ilk adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olan bu kuruluşun temelinde, ekonomi yatar.

Avrupa Birliği'nin (AB) temel amacı, birliğe üye olan ülkelerdeki vatandaşların hayat standardını artırmak ve daha yaşanılabilir bir dünya sağlamayı hedefliyor.

EKONOMİK VE SİYASİ ÖRGÜTLENME

Avrupa Birliği'nin temelinde siyasi örgütlenme ve ekonomik iş birliği yatıyor. Üye ülkelerin para birimi ise Euro'dur. Sadece AB ülkelerinin üyeliğini kabul eden bu oluşum bölgeseldir.

Avrupa Birliği nedir

28 ÜYE ÜLKE

Ekonomik ve siyasi bir örgütlenme olarak da tanımlanan bu birlik şuan itibarıyla  28 ülkeden oluşuyor ve toplam nüfusu 500 milyondan fazla.

TEHLİKE ÇANLARI VE AB'NİN GELECEĞİ

İngiltere'nin AB'den ayrılmak istemesi Avrupa Birliği'nin misyonunun tamamladığı yorumları da yapılmaya başlandı. Son zamanlarda örgütle ilgili yapılan olumsuz eleştirlerle birlikte, AB'nin varlığı da tartışmaların konusu oldu.

Avrupa Birliği nedir

AMACI

Birliğin kuruluşundaki amaç; üye olan ülkelerin refah içerisinde yaşaması, ekonomik, sosyal ve politik alanlarda ortaklaşa bir tavır sergilemesi ve bu alanlarda iyileştirmeler yapılması.

KURUCU ÜLKELER

Bu temeli atan ülkeler başta Fransa ve Batı Almanya olmak üzere Belçika, Lüksemburg, İtalya ve Hollanda'dır. AB'nin başkenti ise Bürksel'dir.

TÜRKİYE ADAY ÜLKE

Türkiye ise Avrupa Birliği'ne üye olmak için adaylık başvurusunu yapmış, henüz olumlu bir sonuç alamamıştır.