Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek
ensonhaber.com

Avrupa, Asya ve Afrika bebeklerinin yanı sıra Antik Yunan, Orta Çağ, Rönesans bebekleri ile ahşap, plastik, balmumu bebekler ve oyuncak üreticileri sayfalarca sıralanıyor.

Oyuncak bebeklerin Antik Çağ’dan günümüze uzanan yolculuğunu anlatan kitap, bebek hakkında pek çok aydınlatıcı bilgi veriyor. Bebek sadece bir oyuncak değil aynı zamanda çağlar boyu günümüze kadar varlığını devam ettiren derin bir tarihi de sahip.

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2 bin 200 bebeğin bir araya getirilmesi ile oluşturulan serginin hazırlık aşaması üç yıla yayılan kapsamlı bir çalışmayla tamamlandı. Yapı Kredi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Çağlar Boyu Bebek’ kitabı da bu bebeklerin öyküsünü tarihi süreçleriyle ele alıyor.

İşte uyarlıklarda bebeklerin özellikleri...

Türkiye-Kapadokya: Soğanlı Bebekleri

70’li yıllarda başlayan turizm hareketi ile ortaya çıkan Kapadokya-Soğanlı Bebekleri, yöreye gelen turistlerin ilgi göstermesiyle geliştirildi.

Günümüzde ince tel, gazoz veya kavanoz kapağı ile bez parçaları kullanılarak üretilen bebeklerin erkek ve kadın figürler bulunuyor. Soğanlı bebekleri kıyafetlerine göre fesli bebek, testili bebek ve fistanlı bebek gibi isimlerle biliniyor.

Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek

İngiltere: Norah Wellings Bebekleri

İngiltere’nin en ünlü bebekleri arasında bebek tasarımcısı Norah Wellings’in yaptığı modeller yer alıyor. Küçük çocuk veya hatıra bebeklerinin boyu 18-23, daha lüks bebeklerin boyu 60-74 cm’yi buluyor.

1926’dan 1959’a kadar üretilen bu bebeklerinin yapımında keçe ve kadife gibi kumaşlar kullanılırken, gözleri genellikle boyanarak oluşturulurdu.

Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek

Afrika: Çocuk isteyen bebekle oynasın

Genellikle büyü ve kadın hayatıyla ilişkili olan Afrika’daki bebek figürleri, birçok amaç doğrultusunda tercih ediliyor. Kitapta, şu satırlar kaydediliyor: "Afrika toplumlarında erkek çocuk sahibi olmak çok istendiğinden erkek oyuncak bebek taşıyıp oynayan hamile kadınların erkek çocuk doğuracağına inanılır. Bu şekilde bir bebekle ilgilenmek ve onunla zaman geçirmek, stres ve kaygıyı iyileştiren etkiler yaratır."

Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek

Avrupa: Modayı takip ettiren Pandora

Moda dergileri ortaya çıkmadan önce Pandora bebekleri vardı. 18’inci yüzyılda terziler, Pandora bebeklerine dönemin en beğenilen veya yeni çıkan kıyafetlerini giydirir, bu bebekleri modayı takip eden kadınlara gönderirdi.

Kadınlar arasında bir çift bebek edinmek zamanla moda oldu. Pandora bebekleri ayrıca Aristokrat aileler arasında birer statü simgesi halini aldı.

Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek

Japonya: Kültürü yansıtan bebekler

Antik dönemde yalnızca oyun objesi olarak tasarlanmayan Japon bebekleri çeşitli hikâyeler anlatırdı. Toplumun kültürünü ve destansı öykülerini yansıtan bu bebekler, ilerleyen süreçte sanat eserlerini andırırcasına yapılırdı.

Tasarımında kâğıt, kâğıt hamuru, karton, talaş ve bambu gibi birçok malzemenin kullanıldığı bebekler, özellikle 19’uncu yüzyıla gelindiğinde Avrupa’da da popüler oldu.

Geçmişten günümüze dünya bebeklerinin öyküsü: Çağlar Boyu Bebek

Hindistan: Oynamak Köklü bir Gelenek

Bebeklerle oynamanın köklü bir gelenek olduğu Hindistan’da, canlı renkleriyle dikkat çeken bebekler hoş kıyafetlerle rekore ediliyor ve birçoğu eğlence için yapılıyor. Fakat bazıları Hint tarihinden öyküler de anlatıyor.

Hint bebeklerinin yapımında ise en çok kil kullanılırken, inek gübresi, ahşap, bez parçaları, bitki lifleri, talaş ile kâğıt hamuru yine kullanılanlar arasında yer alıyor.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

eregul.tosun@ensonhaber.com