Hürrem Sultan gerçekte güzel miydi

Hürrem Sultan gerçekte güzel miydi

Hürrem Sultan, şüphesiz Osmanlı tarihinin en meşhur kadın sultanlarından birisidir. Romanlara, tiyatrolara, filmlere mevzu olan bu kadın özellikle Muhteşem Yüzyıl dizisinde Meryem Uzerli'nin can verdiği şekliyle Türk kadınlarının hayranı olduğu, rol model aldığı bir karakter haline geldi. Meryem Uzerli'nin güzelliği, Hürrem Sultan'ın aklı ve her şeyin üstesinden gelebilen, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ı -deyim yerindeyse- parmağında oynatan karakteriyle birleşince günümüzde bir Hürrem Sultan efsanesi oluştu.

Peki Hürrem Sultan gerçekte o kadar güzel miydi? Hayır, değildi!

İşte Topkapı Sarayı'nda sergilenen Hürrem Sultan portelerinden biri:

Hürrem Sultan gerçekte güzel miydi

KANUNİ NEDEN BU KADAR AŞIKTI?

Peki onu bu kadar meşhur eden nedir? Kanuni ona neden böyle vurgundu? Bunu tek bir yanıt var: O da Hürrem Sultan'ın zekâsı ve güler yüzü. Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan'ın bu yönlerine hayran olmuş; aralarında büyük bir aşk doğmuştu.

BAŞARILARININ ARKASINDA HÜRREM VAR

Tarihçiler padişahın bu kadar parlak başarılarının arkasında, Hurrem Sultan'a duyduğu aşkın yattığını söyler. Hurrem Sultan ile Sultan Kanuni'nin aşkı, dillere destandır. İkisinin birbirine yazdığı âşıkâne mektuplar bugün Muhteşem Yüzyıl dizisinde de yayınlandı. Bunlar her ikisinin de saf bir aşkla birbirlerine bağlandığını göstermektedir. Padişahın Muhibbî mahlasıyla terennüm ettiği şiirlerinde, Hurrem Sultan'ın kokusu sezilmektedir.

İLKLER HÜRREM SULTAN'LA YAŞANDI

Kanuni tarihte benzerine rastlanmayan biçimde, Hurrem Sultan'ı azatlayarak nikâhlamış. Hurrem Sultan'dan sonra da başka hiçbir kadına dönüp bakmamış. O zamana kadar bulûğ çağına gelen şehzadeler, bir tayin edildikleri sancaklara anneleriyle beraber giderdi. Hurrem Sultan ilk defa olarak oğluyla sancağa gitmeyen şehzâde annesidir. Padişah, kendisinden ayrılmak istememiştir.

MİHRİMAH DA AYNI ANNESİ

Muhteşem Yüzyıl'da güzelliği en az Hürrem Sultan kadar konuşulan biri daha var: Mihrimah Sultan.. Dizide Pelin Karahan'ın canlandırdığı karakterle Mihrimah Sultan, hem güzelliği hem zekasıyla "aynı annesi" yorumlarına neden oluyor. Mihrimah Sultan gerçekte de aynı annesine benziyor. Güzellik konusunda en az onun kadar vasat.

Hürrem Sultan gerçekte güzel miydi