Makedonya Meclisi isim değişikliğini onayladı
AA

Meclis'te yapılan oylamada, milletvekilleri dört yasa değişikliği için oy kullandı. 120 milletvekilinin bulunduğu Meclis'teki oturuma, muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekilleri katılmazken, 81 milletvekili hazır bulundu. Oturuma, daha önce VMRO-DPMNE'de bulunan ve anayasa değişikliklerini desteklemelerinden dolayı partilerinden ihraç edilen 8 bağımsız milletvekili de katıldı.

Makedonya Meclisi isim değişikliğini onayladı

MECLİS'İN ÜÇTE İKİSİ ONAYLADI

Yunanistan ile Makedonya arasında geçen haziran ayında imzalanan Prespa Anlaşması çerçevesinde, Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişiklikleri, Meclis'in üçte ikisi olan 81 milletvekilinin oyuyla onaylandı.

Makedonya Meclisi isim değişikliğini onayladı

Anayasal değişiklikler, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Meclis Başkanı Talat Caferi, İvanov'un, daha önce Meclis'ten geçen Dillerin Kullanımı Yasası ve Prespa Anlaşması'nı imzalamaması dolayısıyla iki yasanın da doğrudan Resmi Gazete'ye gideceğini açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da ocak ayında anlaşmayı, Yunanistan Meclisi'ne getirmeyi planladıklarını bildirmişti.

Makedonya Meclisi isim değişikliğini onayladı

Makedonya'da isim değişikliği karşıtı gösteriler

İSİM KRİZİ YÜZÜNDEN AB ÜYELİĞİ ASKIDAYDI

Türkiye gibi birçok devlet, Makedonya'yı anayasal adı olan 'Makedonya Cumhuriyeti' ismiyle tanısa da Yunanistan, kendi sınırları içinde 'Makedonya' isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle, ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den itibaren güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış, ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak 'Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya' (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)