Ceren Kenar: Goebbels'le bizi Cumhuriyet tanıştırdı

ceren kenar

29 Ekim'de Habertürk'te yayınlanan ve Balçiçek İlter’in sunduğu ‘Karşıt Görüş’ programının konuklarından CHP üyesi Koray Çalışkan ve MHP milletvekili Sinan Oğan, son 12 yılın Cumhuriyet tarihindeki en kötü dönem olduğunu belirterek, Cumhuriyet kazanımlarının kaybedildiği bir felaket sürecinin yaşandığını iddia etti.

Bunun üzerine Türkiye gazetesi yazarı Ceren Kenar, “Madem böylesi bir felaket dönemindeyiz, neden AK Parti her seçimde oylarını arttırıyor?” diye bir soru sordu.

Sinan Oğan, “Ceren Hanım, Goebbels'i tanıyor musunuz” ifadeleriyle bu soruya yine soruyla cevap verdi. Ceren Kenar ise gülerek “Biliyorum kim olduğunu, şahsen tanışmadık” şeklinde cevap verdi.

Fakat Cumhuriyet gazetesi bu diyalogdan yola çıkarak “Yeni Türkiye'nin yeni gazetecisi (!)” manşeti ile "Bilirim ama henüz tanışmadım" sözlerini büyük bir 'gaf' olarak niteledi.

Ceren Kenar bu manşet üzerine köşesinden Cumhuriyet gazetesinin Goebbels'i Türkiye ile nasıl tanıştırdığını anlatan bir yazı kaleme aldı.

CUMHURİYET GOEBBELS'İ YAKINDAN TANIR

İşte Ceren Kenar'ın yazısından o kısımlar:

"Bu haberden sonra başlayan, sosyal medyada olmayan bir gaf üzerinden terbiyesizce nefret saçan içlerinde gazetecilerin, milletvekillerinin de olduğu bir ilkel kabilenin linç faaliyetini ve patetik ruh hallerini de geçelim.

Ve sadede gelelim. Yani manşete, “Yeni Türkiye'nin yeni gazetecisi(!)” ifadesine.

Ben “Yeni Türkiye'nin yeni gazetecisi (!)” olarak Goebbels'i tanımam ama bilirim. Cumhuriyet “gazetesi” ise “Eski Türkiye'nin eski gazetesi” olarak hem bilir Goebbels'i ve şürekasını, hem de yakından tanır. Gazetenin faşistler ve Naziler ile ibretlik teşrik-i mesaisi sır değildir. Bunu açalım...

HİTLER'İN DOĞUM GÜNÜ PARTİSİNDE GOEBBELS'LE TANIŞTILAR

CHP, Hitler’in ellinci doğum gününü kutlamak için Türkiye’den Berlin’e özel bir heyet gönderdi. Cumhuriyet gazetesinin sahibi ve başyazarı, aynı zamanda CHP Muğla Mebusu Yunus Nadi'nin yanı sıra Orgeneral Ali Fuat Cebesoy, Asım Gündüz, Yunus Nadi ve Falih Rıfkı Atay da vardı. Cumhuriyet gazetesi, CHP heyetinin, Hitler tarafından “pek samimi bir şekilde” karşılandığını not düştü. Ziyarette Goebbels ile de tanışıldığını Falih Rıfkı Atay'ın kitabından öğreniyoruz.

"ATATÜRK'ÜN İKİNCİ TALEBESİ BENİM"

Tabii başka detayları da... “Kendisi ortada yapayalnızdı. İkincisi Georing beş on adım, üçüncüsü Goebbels de bu sonuncudan beş on adım geride durmuşlardı. Hitler Romanya heyetine reislik eden Dışişleri Bakanını, verdiği işi iyi yapmayan bir hususi kalem müdürü gibi paylıyordu.?.. Sıra bizim heyete geldi. Mavi gözlerinin bakışları yumuşak ve tatlı: ‘Atatürk bir millet bütün vasıtalarından mahrum edilse dahi kendisini kurtaracak olan vasıtaları yaratacağını öğreten liderdir. Onun birinci talebesi Mussolini, ikinci talebesi benim' demişti.”?

Bir dipnot düşelim. Böyle düşünen sadece Hitler değildi. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt da aynı fikirdeydi, “Zamanımızın bir Alman tarihçisi gerek nasyonal sosyalizmin ve gerek faşizmin, Mustafa Kemal rejiminin az çok değiştirilmiş birer şeklinden başka bir şey olmadıklarını söylüyor. Çok doğrudur. Çok doğru bir görüştür. Kemalizm otoriter bir demokrasidir ki, kökleri halktadır. Türk milleti bir piramide benzer. Tabanı halk, tepesi yine halktan gelen baştır ki, bizde buna şef denir. Şef otoritesini yine halktan alır. Demokrasi de bundan başka bir şey değildir.”

Ceren Kenar: Goebbels'le bizi Cumhuriyet tanıştırdı

Ceren Kenar: Goebbels'le bizi Cumhuriyet tanıştırdı

SADECE HİTLER DEĞİL MUSSOLİNİ'YE DE ÖVGÜLER

Cumhuriyet “gazetesi” Hitler'e gösterdiği teveccüh ve övgüyü faşist diktatör Mussolini'den de esirgemeyecekti. Başvekil İsmet İnönü'nün 1932 yılında İtalya'ya gerçekleştirdiği ziyaret “şerefine” “Kemalist Türkiye'den Faşist İtalya'ya Selam!” manşeti atan Cumhuriyet'in başyazarı Yunus Nadi, o gün şu satırları yazacaktı:? “İtalya’da İtalyan milletini asrın en mütekâmil bir cemiyeti hâline yükselten faşizmin gittikçe artan takdirlerine ve muhabbetlerine mazhar olmaktan kuvvet buluyorduk... Zâhirde hatta biraz hissi bile görünebilecek olan bu mütekabil itimat ve muhabbettir ki, Büyük İtalyan milleti ile inkılâpçı ve behemehal teceddüt ve itilâya azimkâr Türk milleti arasında en sağlam bir dostluğa müntehi olmuş oldu. Başvekilimizin Roma’yı ziyareti bu büyük dostluğun pek tabii bir neticesi olduğu kadar onu en samimi ve en parlak şekilde tes’it edecek bir tezahürdür de...”

BU YÜZDEN 90 GÜNLÜĞÜNE KAPATILDILAR

Bu örneklerin sayısı arttırılabilir. Uzun süre İnönü ve Atatürk yandaşlığı ile Hitler ve Mussolini propagandası yapan Cumhuriyet gazetesi, bir noktada hükümetin 2. Dünya Savaşı politikasından ayrı düşmüş ve Hitler ve Mussolini yanlısı tutumu sebebiyle Bakanlar Kurulu 11 Ağustos 1940 tarihinden itibaren 90 gün süreyle kapatılmıştı.

Ceren Kenar: Goebbels'le bizi Cumhuriyet tanıştırdı

BİZİ FAŞİZMLE, HİTLER'LE, GOEBBELS'LE TANIŞTIRDINIZ

“Yeni Türkiye'nin yeni gazetecisi” olarak “Eski Türkiye'nin eski gazetesinin” hakkını teslim etmem lazım. Gerçekten de bu ülkeyi Nazizm ve Faşizm ile, Hitler, Mussolini ve Goebbels ile siz tanıştırdınız. Üzgünüm ama bundan dolayı size müteşekkir değiliz."

CEREN KENAR'IN YAZISINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ