RTÜK'te atama krizi

İmam sayman bekçi müdür oldu CHP KARŞI ÇIKTI.

RTÜK'te atama krizi

RTÜK BÜTÇESİ ONLARA EMANET

RTÜK'ün AKP ve CHP kontenjanından seçilen üyeleri arasında bu kez de atama krizi yaşanıyor. Kurulun 1 Nisan tarihli toplantısında, birçok üst kurul uzmanı, daire başkan yardımcılıkları ve müdürlük kadrolarına getirildi. Buna göre 2006'da RTÜK'te İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nda memur olarak işe başlayan, 1987-1999 arasında Zonguldak Ereğli'de İmam Hatiplik yapan, daha sonra Ekim 1996-Mart 1997 arası AŞTİ'de (Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali) imamlık görevini yürüten Adem Çobaner oldu. Çobaner, son kurul toplantısında alınan karar uyarınca İdari ve Mali İşler Dairesi saymanlığına getirildi. Yani 144 milyon 829 bin TL'lik RTÜK bütçesinin emanet edileceği isimlerden birisi de eski bir imam oluyor. 1996'da RTÜK'te Savunma Sekreterliği'nde bekçi olarak işe başlayan, 1997'de aynı bölümde memurluğa getirilen, 2003'ten bu yana da üst kurul uzmanı olarak görev yapan Alaettin Kutlu ise, Personel Daire Başkanlığı'nda müdür yapıldı.

1996'da RTÜK'e uzman olarak alınan RP ve FP'li eski milletvekili Rıza Ulucak'ın oğlu olan Emir Miraceddin Ulucak ise son operasyonla İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Yardımcılığı'na getirildi.

CHP'Lİ ÜYELER İTİRAZ ETTİ

Atamalar CHP kontenjanından seçilen üç RTÜK üyesinin karşı çıkmasına rağmen 3'e karşı 6 oyla yapıldı. RTÜK'ün CHP'li üyesi Mehmet Dadak, atama konusunun toplantıya gündem dışı, alalade getirilmesinin usule uygun olmadığını ifade ederek, atamalara karşı çıkış nedenlerine ilişkin şunları söyledi: “Birincisi toplantıya konu gündem dışı geldi. Bu şekilde olması usule uygun değildir. İkincisi bu kişiler ehil mi değil mi, görevlerinde başarılı mı değil mi onlara ilişkin herhangi bir bilgi yok. Ekinde CV'leri yok. Sadece çalışma durumları var. Üçüncüsü daha önce yaptırdığımız bir norm kadro şemamız var. Bu ” Norm Kadro Şeması “na uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Dördüncüsü ve en önemlisi 3984 Sayılı RTÜK Yasası'nın 15. maddesinin son fıkrasında, 'Üst Kurul Atama Usulleri Yönetmeliği çıkarır. Ona göre atama yapar'der. Oysa 'Atama Usulleri Yönetmeliği'kanun çıktığından beri bugüne kadar çıkmamıştır. Çıkmadığı için de objektif kriterlere göre değil; subjektif tarafgir kriterlere göre atama yapılmaktadır. Atamalar, 'Atama Usulleri Yönetmeliği'çıkarılmadan yapılan keyfi atamalardır. Beşinci ve son olarak, yeni yasa tasarımız hazır. Yasa çıkacak. Yasa çıktıktan sonra bu atamaların yapılacağının daha uygun olacağı düşüncesiyle bu atamalara karşı çıktım.”

RTÜK'TEN AÇIKLAMA

Son atamalara ilişkin eleştiriler üzerine RTÜK, jet hızıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada atamaların “üst kurul kararı ile tamamı üst kurul bünyesinde çalışan personel arasından gerçekleştirildiği” bildirildi.

RTÜK'ün ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyonların düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, “Bu çerçevede yürütülmekte olan ve yürütülmesi planlanan çalışma ve projeleri de uzman personel eliyle gerçekleştirmektedir” denildi. Bu projelerden bazılarının, sayısal kayıt arşivi ve analiz sistemi, medya okuryazarlığı, kurum içi ve yayıncılara yönelik kurum dışı eğitim faaliyetleri, kalite yönetim sistemi, kurumsal kaynak planlaması olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ATAMALAR YÖNETMELİĞE UYGUN"

“Bu projelere bağlı olarak daire başkanlıklarının artan iş yükünü karşılamak üzere kariyer ve liyakat ilkeleri de gözetilerek hiyerarşiye uygun bir şekilde tamamı halen üst kurul bünyesinde, önemli bir kısmı ise 10-15 yıldır üst kurulda çalışmakta olan personel arasından söz konusu atamalar gerçekleştirilmiştir. Bahse konu atamalar norm kadro şeması da dikkate alınarak üst kurul kararı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan atamalar 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile 8.11.2002 tarih ve 24930 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Personel Yönetmeliğinde öngörülen koşullara uygun olup, hukuka aykırı herhangi bir husus bulunmamaktadır.” (Vatan)