Yeliz Şatıroğlu dedesi Aşık Veysel'in türküsünü seslendirdi

veysel

TRT Haber'in sevilen programı Parola'ya Aşık Veysel'in torunu Yeliz Şatıroğlu konuk oldu. Şatıroğlu, programda dedesi Aşık Veysel'in 'Gidiyorum Gündüz Gece' türküsünü seslendirdi.

Yeliz Şatıroğlu'nun sesinden Gidiyorum Gündüz Gece -İZLE

AŞIK VEYSEL'İN HİKAYESİ

Aşık Veysel'in bu meşhur şiirinin bir de dilden dile dolaşan hikayesi var. İşte o hikaye;

''Anadolu'nun bir köyünde sakin bir akşam karı koca uyumak için yatağa girerler. Kadının gözüne bir türlü uyku girmez, çünkü o gece özeldir. O gece kocasını terk edecektir. Hem de sevgilisi ile köyden kaçarak.

SEVGİLİSİYLE KOŞARAK KAÇAR

Kocasının uyumasından epey bir zaman sonra pencerede beklediği taşın sesini duyar kadın. Ayakkabılarını giyip, önceden hazırladığı eşyalarını alıp bahçede bekleyen sevgilisinin yanına gider ve koşarak kaçarlar. Koşarlarken kadının ayağını bir şey rahatsız eder. Ayakkabısının içinde bir şey vardır ama kadın mecburdur koşmaya, ayağını rahatsız eden şey için durma lüksü yoktur. Anadolu'dur burası. Töredir, cinayettir geride bıraktıkları.

AŞIK VEYSEL BİR TOMAR PARA BIRAKMIŞTIR AYAKKABISINA

Belli bir mesafe uzaklaştıktan sonra nefeslenmek için dururlar.
Kadın, duraksamayı fırsat bilip nefes nefese der ki; ''Evden çıktığımdan beri ayakkabımın içinde bir şey var beni rahatsız ediyor.'' Çıkartıp bakar. O da ne? Ayakkabısının içinde bir tomar para. Kocası her şeyin farkında. Biliyor ki gidecek. ''Beni terk edecek ama bunca yıl çorbasını içtim, çamaşırımı yıkadı, ütüledi bana emeği geçti, namerde muhtaç olmasın...''

O yoksul köylü, bütün parasını, kendisini başka bir adam için terk eden karısının, giderek kendisinden uzaklaşan adımları attığı ayakkabısının içine koymuştur. Bu hareketi yapan kişi ne üniversite mezunudur ne de yüksek lisans yapmıştır. Hatta hayatında tek bir kitap okumamış, okuyamamıştır.''